Az EU tagállamai zöld utat adtak Ukrajna és Moldova EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséhez

2024. június 21. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió 27 tagállama pénteken megerősítette, hogy június 25-én megkezdődnek az Ukrajna és Moldova EU-csatlakozási tárgyalásai – jelentette be az EU belga elnöksége. Az EU pénzügyminiszterei Luxemburgban összeülve jóváhagyták a két ország csatlakozási tárgyalásainak kereteit, megerősítve a múlt héten Brüsszelben az EU nagykövetei által elért elvi megállapodást. Ez a megállapodás kedden Luxemburgban nyitja meg hivatalosan a tárgyalások megkezdésének útját, amit az európai elnökség a Twitteren közölt.

Először Ukrajnával kezdenek tárgyalni kedden délután, majd Moldovával – közölte egy diplomáciai forrás. Az EU állam- és kormányfői december közepén adtak zöld utat a csatlakozási tárgyalások megkezdésére Ukrajnával és Moldovával, két volt szovjet köztársasággal. Eddig azonban Magyarország akadályozta a hivatalos tárgyalások megkezdését Ukrajnával, azzal érvelve, hogy az ország nem teljesítette a feltételeket.

Az Európai Bizottság június 7-én megállapította, hogy Ukrajna és Moldova minden előfeltételt teljesítettek a hivatalos tárgyalások megkezdéséhez. Az Európai Bizottság antikorrupciós intézkedéseket és oligarchák elleni harcot kért Kijevtől. Jobb kisebbségi jogkezelést is kért, amit Budapest követelt a helyi magyar közösség miatt. Az EU 2022 júniusában Ukrajnának és Moldovának is megadta a tagjelölti státuszt, néhány hónappal az orosz invázió után, szimbolikus gesztusként.

A tárgyalások megkezdése egy hosszú és nehéz csatlakozási folyamat első lépése. Ukrajna, egy 40 milliós lakosságú mezőgazdasági nagyhatalom esetleges csatlakozása számos nehézséget vet fel, beleértve a pénzügyi támogatások kérdését is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!