Újabb késelés történt abban a finn áruházban, ahol nemrég egy neonáci férfi többször megszúrt egy gyereket

2024. június 19. – 15:23

Másolás

Vágólapra másolva


Újabb rasszista indíttatású késelés történt kedd este az észak-finnországi Oulu városban, ugyanabban a bevásárlóközpontban, amelyben hat napja egy neonáci férfi hátulról többször megszúrt egy 12 éves gyereket, írja az MTI a rendőrség közleménye alapján.

A hatóságok közölték, hogy a kedd esti támadást egy 15 évnél idősebb tinédzser követte el, azaz a finn törvények értelmében már büntetőjogilag felelősségre vonható. A tizenéves támadó egy felnőttre támadt rá, akit a felsőtestén sebesített meg.

A rendőrség szerint vannak arra utaló jelek, hogy a feltehetően ugyancsak rasszista indítékú bűncselekményt a múlt heti késelésről másolhatták. A bevásárlóközpont biztonsági őrei mindkét késelésnél közbeléptek. Az áldozatok túlélték a támadásokat, és kórházba szállították őket.

Alexander Stubb finn elnök sokkolónak nevezte a támadásokat. „Finnországban semmilyen szinten nincs helye a rasszizmusnak vagy a rasszista erőszaknak” – írta az X-en.

A múlt heti késelés gyanúsítottját, Sebastian Lamsát hétfőn kétrendbeli gyilkossági kísérlet miatt helyezte előzetes letartóztatásba az oului kerületi bíróság, mert miután megkéselte a 12 éves gyereket, üldözőbe vett egy másikat a finn üzletközpontban.

A Yle finn lap korábban az írta, 33 éves elkövető korábban az országban betiltott Skandináv Ellenállás Mozgalom (PVL, Pohjoismainen vastarintaliike) tagja volt, valamint Lamsa büntetett előéletű. 2013-ban leszúrt valakit Jyväskylä város könyvtárában egy rendezvényen, amit a szélsőjobboldali csoportok terjedéséről tartottak. Mellette még két másik PVL-tag is megjelent a rendezvényen. Akkor másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az Yle úgy tudja, hogy a férfi korábban robbanóanyagokat is rendelhetett magának.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!