Felrobbant egy lőszerraktár a magyar kormány által katonai misszióra kiszemelt Csádban

2024. június 19. – 09:51

Felrobbant egy lőszerraktár a magyar kormány által katonai misszióra kiszemelt Csádban
A felrobbant lőszerraktár N'Djamena közelében – Fotó: Nurettin Boydak / ANADOLU / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Felrobbant egy lőszerraktár Csádban. A robbanás oka egyelőre ismeretlen, annyi bizonyos, hogy az afrikai ország egyik katonai bázisán történt, nem messze a fővárostól. A hírek szerint többen meghaltak, pontos adatok azonban nincsenek. Az elnök részvétét fejezte az áldozatok családjának.

„Tüzérségi lőszerek repültek el felettünk” – mondta a BBC-nek egy szemtanú. Egy másik arról beszélt, hogy a sorozatos robbanás megrázta a házukat is. Különböző kaliberű lőszerek robbantak fel, a csádi vezetés ugyanakkor nyugalomra szólította fel a lakosságot.

Csád a világ egyik legszegényebb országa, amelyet harminc éven át Idriss Déby vezetett, majd miután 2021-ben merénylet áldozata lett, az elnöki posztot fia, Mahamat Déby vette át. A soknemzetiségű, sivatagi ország az egyébként sem biztonságos Száhel-övezet része, politikailag instabil országokkal körülvéve – bár maga Csád politikailag valamivel stabilabbnak számít, ez nem jelenti, hogy a viszonyok rendezettek lennének: a kormány harcot vív többek között a Front a Változásért és Egyetértésért Csádban (FACT) szervezettel. Márciusban 22 halálos áldozattal járó összecsapásuk is volt.

Magyarország Csádba tervez kétszáz fős katonai missziót indítani, bár egyelőre nem biztos, hogy az Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár részvételével zajló előkészítés után erre végül valóban sor kerül. A kormányfő katonaként végzett fia diplomáciai küldöttségben rejtőzködve járt is Csádban, végül miután lelepleződött, a kormány elismerte, hogy Orbán Gáspár valóban közreműködik a misszió előkészítésében.

Az afrikai ország helyzetéről a magyar kormányzati kezdeményezés körüli bizonytalanságról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!