Orbán: Magyarország kész támogatni Rutte NATO-főtitkári jelölését

2024. június 18. – 19:22

Orbán: Magyarország kész támogatni Rutte NATO-főtitkári jelölését
A NATO-főtitkári posztra pályázó Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök Orbán Viktorral – Forrás: Orbán Viktor X-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország kész támogatni Mark Rutte jelölését a NATO főtitkári posztjára, miután a távozó holland miniszterelnök megerősítette, hogy kinevezése esetén támogatni fogja Magyarország kimaradását a NATO ukrajnai műveleteiből, idézte Orbán Viktor miniszterelnök kedd délutáni X-bejegyzését a Telex.

Orbán az angol nyelvű bejegyzésben azt írta, hogy Jens Stoltenberg jelenlegi NATO-főtitkárral múlt szerdai budapesti látogatásán megállapodtak abban, hogy magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében, és magyar forrásokat sem használnak fel ezek támogatására. Rutte a hétfői találkozón Orbán szerint azt mondta, támogatja ezt a megállapodást.

A Telex arra emlékeztet, hogy az Orbán állítása szerint kiharcolt garancia valójában olyasmi, ami alanyi jogon is adott, hiszen a NATO alapdokumentumaiból nem következik, hogy Magyarországnak részt kellene vennie a NATO Ukrajnával kapcsolatos tevékenységeiben.

Magyarország lehetséges támogatásáról Rutte „óvatos derűlátással” nyilatkozott, miután találkozott Orbán Viktorral.

Korábban kedden Peter Pellegrini szlovák elnök is bejelentette, hogy országa támogatja Rutte jelöltségét, de cserébe támogatást kér tőle a légvédelem biztosításához Szlovákia számára. Pellegrini hangsúlyozta, hogy Szlovákia olyan NATO-főtitkárt szeretett volna, aki „földrajzilag” közelebb áll Közép- és Kelet-Európához, mint Klaus Iohannis román elnök, aki szintén pályázik a posztra és arra kérte Ruttét, hogy a NATO-főtitkári szint alatti posztok betöltésekor vegye figyelembe a földrajzi elvet, írta a G4Media.

Szlovákia és Magyarország támogatásának megszerzésével Rutténak már csak Románia támogatására van szüksége ahhoz, hogy konszenzus szülessen a NATO-főtitkári kinevezéséről.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!