Rutte derűlátó, úgy tűnik, már csak Románia ellenzi, hogy a NATO élére kerüljön

2024. június 18. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország és Románia gyorsan követni fogja Szlovákiát abban, hogy bejelentse, nem ellenzik, hogy Mark Rutte legyen a NATO főtitkára, írta a De Telegraaf holland lap.

A cikk szerint Peter Pellegrini szlovák államfő kedden bejelentette, hogy támogatja Mark Rutte ügyvezető holland miniszterelnököt abban, hogy Jens Stoltenberg utódja legyen.

Rutte ugyanakkor hétfőn Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is találkozott az EU-csúcson, az ülés után pedig a holland politikus azt mondta, „óvatosan derűlátó” a magyar álláspont miatt, de „a beszélgetéseimet Viktorral írásba is foglalom, aztán meglátjuk”. A következő lépés az lesz, hogy levelet küld Budapestre „a következő napokban, amint lehet”, írta a Telex.

Magyarországnak eddig két feltétele volt Rutte támogatásához, az egyik, hogy kérjen bocsánatot, azért amit korábban az országról mondott (hogy Magyarországnak „semmi keresnivalója az EU-ban”, ha elfogadja a vitatott melegellenes törvényt, illetve hogy célja az ország „térdre kényszerítése”), a másik pedig, hogy Magyarországot továbbra se kötelezzék Ukrajna Oroszország elleni védelmének pénzzel vagy katonákkal való támogatására.

A NATO-főtitkár kinevezéséhez a 32 tagállam egyetértésére van szükség.

Klaus Iohannis román államfő márciusban jelentette be, hogy bejelentkezik a NATO-főtitkári pozícióért, amit azzal indokolt, hogy a kelet-európai országokat hangsúlyosabban kellene képviselni a szervezetben, de nem sikerült tervéhez jelentős támogatást szereznie.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!