„Ha bármilyen üzenetük van, azt szívesen kézbesítjük Moszkvának”, mondta Szijjártó a svájci békecsúcson

2024. június 16. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

„Mivel Magyarország nyitva tartotta a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, a béke és további emberéletek megóvása érdekében készen áll a közvetítésre Oroszország felé”

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a svájci békekonferencián.

Szombaton kétnapos nemzetközi békekonferencia kezdődött a svájci Bürgenstockban, az eseményen 92 ország képviselteti magát, közülük 57 állam- vagy kormányfői szinten. Az összejövetelt Ukrajna kezdeményezte, és csak hosszas egyeztetések után sikerült megrendezni, Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem hívták meg. Részt vesz viszont rajta Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár, Rishi Sunak brit miniszterelnök, az Egyesült Államok képviseletében pedig Joe Biden helyett Kamala Harris érkezett a helyszínre. Kína szintén távol maradt.

Magyarországot Svájcban Szijjártó Péter képviseli, a külügyminiszter vasárnapi felszólalásában azt mondta: Magyarország gyakorlatilag az utolsó európai ország, amely nem szakította meg a kommunikációt Oroszországgal, és nyitva tartja a kommunikációs csatornákat, tárgyalhat Oroszországgal. Ezért mint mondta, a szerepünk ebben a tekintetben meghatározó lehet annak érdekében, hogy „gyermekeket mentsenek meg, hogy családokat óvjanak meg a szétszakadástól”, Magyarország készen áll a szerepvállalásra.

„Kérem, ne tekintsék rossz dolognak, hogy nyitva állnak a kommunikációs csatornák”

– tette hozzá a külügyminiszter, és hangsúlyozta, hogy

„készen állunk, rendelkezésre állunk, és ha bármilyen üzenetük van e tekintetben, azt szívesen kézbesítjük Moszkvának vagy Szentpétervárnak, vagy ahova csak szeretnék, hogy megmentsük a gyermekeket, a családokat és megelőzzük, hogy még több család szakadjon szét”.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy Magyarország Ukrajnával szomszédos országként közvetlenül szembesült a háború humanitárius következményeivel, az országba több mint 1,3 millió menekült érkezett Ukrajnából, ezeknek a családoknak pedig hazánk hozzáférést biztosított az egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz. Úgy fogalmazott: ez Magyarország legnagyobb humanitárius segítségnyújtási akciója, és addig folytatják, ameddig szükséges.

A miniszter azt mondta, Ukrajna nyugati részén mintegy 150 ezres magyar közösség él, ezért Magyarország nagyon is jól tudja, milyen szenvedéseket kellett megtapasztalniuk az ukrán állampolgároknak, köztük tehát a kárpátaljai magyaroknak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!