Meloni Putyin béketervéről: Nem túl hatékony azt kérni az ukránoktól, hogy vonuljanak vissza Ukrajnából

2024. június 16. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

Németország és Olaszország vezetője is keményen bírálta Vlagyimir Putyin pénteken bedobott béketervét a hétvégén megtartott, Ukrajna által kezdeményezett hétvégi békecsúcson. Putyin szerint Oroszország kész lenne a tűzszünetre, ha Ukrajna visszavonulna abból a négy régióból, amit az oroszok részleges megszállás alatt tartanak, és állításuk szerint annektáltak. Olaf Scholz szerint ez egy diktatórikus béke lenne, Giorgia Meloni pedig propagandának nevezte a felvetést – írja a BBC.

„Tárgyalási kiindulópontként nem tűnik túl hatékonynak azt mondani az ukránoknak, hogy vissza kell vonulniuk Ukrajnából” – mondta Meloni a békecsúcson. A brit miniszterelnök, Rishi Sunak úgy fogalmazott, hogy az orosz elnök csak eljátssza, hogy hajlandó tárgyalni, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig azt mondta, a konfliktus jelenlegi állapotokat megőrző befagyasztása nem jó megoldás, ez csak további háborúkhoz vezetne. A csúcson született egy tervezet, amely

garantálja Ukrajna területi integritását, és kategorikusan elutasít minden nukleáris fenyegetést az országgal szemben, ezt hivatalosan vasárnap fogadhatják el.

Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök a békecsúcson azt mondta, esélyt akartak adni a békének, és meg akarták mutatni, hogy közös erőfeszítéssel véget lehet vetni a háborúknak. Azt is hozzátette, hogy a csúcson történelmet írhatnak, Andrij Jermak elnöki tanácsadó pedig arról beszélt, hogy hamarosan prezentálhatnak is egy közös béketervet az oroszoknak. A valóságban ez valószínűleg bonyolultabb lesz, Putyin ugyanis már jelezte, hogy nem hajlandó az ukránok feltételei szerint békét kötni.

Jermak a kínaiak távolmaradását is elbagatellizálta a csúcson, de tagadhatatlan, hogy nélkülük, illetve a meg sem hívott oroszok nélkül jelentősen csökken az esélye annak, hogy olyan béketervezet szülessen, ami véget vethet a háborúnak. Ráadásul hiába vesz részt több mint 90 ország és nemzetközi szervezet a csúcson, Joe Biden amerikai elnök sem ment el rá. Magyarország viszont ott van a résztvevők között, Szijjártó Péter vasárnap arról posztolt az indulás előtt, hogy hazánk továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják. Mint írta, ahhoz, hogy a békekonferencia elérhesse a célját, mindkét félnek ott kell ülnie az asztalnál.

A békecsúcsot a G7-országok találkozója előzte meg, ezen ukrán-amerikai megállapodásról és Ukrajnának járó, 50 milliárd dolláros hitelről is megegyeztek. Az amerikai-ukrán megállapodás értelmében az Egyesült Államok támogatja, illetve megerősíti Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának katonai védelmét az orosz agresszióval szemben. A hitelt pedig a korábbi tárgyalásoknak megfelelően a külföldön zárolt orosz pénzeszközök kamataiból fedeznek, ami évente nagyjából 3 milliárd dollárt jelent.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!