Ódor Lajos az első magyar, aki bejutott az Európai Parlamentbe

2024. június 9. – 20:10

Másolás

Vágólapra másolva

A szlovákiai Napunk portál gyorsinterjút készített Ódor Lajossal, a Progresszív Szlovákia listavezetőjével és volt miniszterelnökkel. Az előzetes eredmények szerint az Ódor Lajos vezette Progresszív Szlovákia listája kaphatta a legtöbb szavazatot az ország EP-választásán – írta meg a Napunk. Szlovákiában szombaton zajlottak az EP-választások, aminek a hivatalos eredményekeit csak az összes európai eredménnyel egy időben, vasárnap késő este fogják közölni, de nem hivatalos eredmények szerint a Progresszív Szlovákia 27,8 százalékkal megnyerte azt. Második helyen a Robert Fico vezette Smer végzett 24,8 százalékkal, míg a harmadik helyen a Republika 12,5 százalékkal. A Magyar Szövetség nem érte el a mandátumhoz szükséges 5 százalékot.

Ódor Lajos a Napunknak elmondta, az etnikai politizálásnak Szlovákiában ha nem is feltétlenül van vége, de kizárólag ezen az alapon már nagyon nehéz lenne bejutni a parlamentbe.

Az Európai Parlamentbe egyetlen szlovákiai magyar kerül be a következő ötéves ciklusra, aki ő maga, mint a Progresszív Szlovákia listavezetője. Az interjúban arról beszélt, hogy a választás fő tanulsága az volt, hogy a Smer megverhető, ami fontos üzenet volt az ország számára, hogy a demokratikus erők is képesek legyőzni a Smert.

Az EP-ben a PS képviselőinek legfőbb célja az lesz, hogy megmutassák, Szlovákia nem egyenlő a jelenlegi kormány politikájával, és hogy támogassák egy demokratikusabb Szlovákiát. Számára az egyik legfontosabb téma az Európai Unió következő költségvetése és a háborúval kapcsolatos lépések lesznek.

Ódor azt is elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy regionális szinten elemezzék a választási eredményeket, hogy bővíthessék a Progresszív Szlovákia szavazóbázisát. Bár még nem döntött, mennyire marad aktív a politikában, Szlovákiában mindenképpen aktív szeretne maradni.

A szlovákiai magyaroknak köszönetet mondott a rá adott szavazatokért, és úgy véli, hogy az etnikai politizálásnak nincs már akkora ereje, mint korábban. Úgy gondolja, hogy egy olyan párton belül kell foglalkozni a nemzeti kisebbségekkel, amelyik egész Szlovákiára kiterjed. Végül, az EP-ben igyekszik a régiókba több pénzt juttatni, ami segítheti a gazdasági fellendülést, különösen Szlovákia déli részén, ahol az elmúlt években kevés beruházás történt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!