Ódor Lajos az első magyar, aki bejutott az Európai Parlamentbe

2024. június 9. – 20:10

Másolás

Vágólapra másolva

A szlovákiai Napunk portál gyorsinterjút készített Ódor Lajossal, a Progresszív Szlovákia listavezetőjével és volt miniszterelnökkel. Az előzetes eredmények szerint az Ódor Lajos vezette Progresszív Szlovákia listája kaphatta a legtöbb szavazatot az ország EP-választásán – írta meg a Napunk. Szlovákiában szombaton zajlottak az EP-választások, aminek a hivatalos eredményekeit csak az összes európai eredménnyel egy időben, vasárnap késő este fogják közölni, de nem hivatalos eredmények szerint a Progresszív Szlovákia 27,8 százalékkal megnyerte azt. Második helyen a Robert Fico vezette Smer végzett 24,8 százalékkal, míg a harmadik helyen a Republika 12,5 százalékkal. A Magyar Szövetség nem érte el a mandátumhoz szükséges 5 százalékot.

Ódor Lajos a Napunknak elmondta, az etnikai politizálásnak Szlovákiában ha nem is feltétlenül van vége, de kizárólag ezen az alapon már nagyon nehéz lenne bejutni a parlamentbe.

Az Európai Parlamentbe egyetlen szlovákiai magyar kerül be a következő ötéves ciklusra, aki ő maga, mint a Progresszív Szlovákia listavezetője. Az interjúban arról beszélt, hogy a választás fő tanulsága az volt, hogy a Smer megverhető, ami fontos üzenet volt az ország számára, hogy a demokratikus erők is képesek legyőzni a Smert.

Az EP-ben a PS képviselőinek legfőbb célja az lesz, hogy megmutassák, Szlovákia nem egyenlő a jelenlegi kormány politikájával, és hogy támogassák egy demokratikusabb Szlovákiát. Számára az egyik legfontosabb téma az Európai Unió következő költségvetése és a háborúval kapcsolatos lépések lesznek.

Ódor azt is elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy regionális szinten elemezzék a választási eredményeket, hogy bővíthessék a Progresszív Szlovákia szavazóbázisát. Bár még nem döntött, mennyire marad aktív a politikában, Szlovákiában mindenképpen aktív szeretne maradni.

A szlovákiai magyaroknak köszönetet mondott a rá adott szavazatokért, és úgy véli, hogy az etnikai politizálásnak nincs már akkora ereje, mint korábban. Úgy gondolja, hogy egy olyan párton belül kell foglalkozni a nemzeti kisebbségekkel, amelyik egész Szlovákiára kiterjed. Végül, az EP-ben igyekszik a régiókba több pénzt juttatni, ami segítheti a gazdasági fellendülést, különösen Szlovákia déli részén, ahol az elmúlt években kevés beruházás történt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!