Több száz Hamász-terrorista bukkant fel a frontvonal mögött, három hétig tartották magukat

2024. május 31. – 13:18

Több száz Hamász-terrorista bukkant fel a frontvonal mögött, három hétig tartották magukat
Dzsabalia 2024. május 30-án Fotó: Karam Hassan / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a világ figyelme az izraeli hadsereg (IDF) május elején megindított rafahi offenzívájára – főleg annak szörnyű atrocitásaira és nemzetközi jogi következményeire – összpontosul, a Gázai övezet más területeit sem sikerült teljes mértékben pacifikálni. Az IDF 2023 október vége óta tartó offenzívája során hiába fésülte át aprólékosan a Budapest területének kétharmadát kitevő terület nagy részét, a Hamásznak komoly erői maradtak Rafah térségén kívül is, akik az izraeli erők által csak részben felderített alagútrendszerben rejtőzve őrizhették meg harcképességüket és felszerelésüket.

A frontvonal mögötti legintenzívebb harcok a Gázavárosban található Dzsabália menekülttáborában – a hivatalos elnevezés megtévesztő, mivel az Izrael alapítását kísérő 1948-as etnikai tisztogatás (a Nakba) óta fennálló, városias településről van szó – robbantak ki mintegy három hete, és az IDF pénteki közlése szerint csak erre a hétre sikerült lezárni a harcokat a 2023-ben egyszer már elfoglalt területen.

A Hamász több száz harcosát tudta összpontosítani az alig 1,4 négyzetkilométeres Dzsabáliában, melynek sűrűn álló – és a tavalyi ugyanitt folyó harcokban zömmel romhalmazzá váló – épületeit „erődkomplexummá” alakították át; a terrorszervezet bevett gyakorlata szerint kórházak, iskolák és mecsetek fedezékéből is lőtték az izraeli katonákat. A Hamász leghatékonyabb fegyvereinek a vállról indítható páncéltörő rakéták bizonyultak, ilyen eszközből összesen 120-at lőttek ki (nem csak járművekre, hanem gyalogosokra is), de bevetettek mesterlövészeket, robbanóanyagot hordozó minidrónokat és a házak belsejébe rejtett robbanó csapdákat is.

Az IDF jelentése szerint 5-600 fegyveressel végeztek, akik közül 350-et azonosítottak. A szárazföldi hadműveletet az izraeli légierő összesen 200 légicsapással támogatta. A hadműveletben 10 izraeli katona halt meg, a sérültek számát nem közölték. A közlemény nem tér ki a palesztin civil áldozatok számára.

Az izraeli katonák eddig fel nem fedezett algútrendszereket jártak be, ahol összesen 7, a 2023 október 7-i támadásban meggyilkolt izraeli holttestét fedezték fel. Az izraeli hadsereg több fegyverraktárat, összeszerelő műhelyt és rakétaindítót talált Dzsabaliában, az utászok pedig összesen 12 kilométernyi felderített alagutat robbantottak fel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!