Orbán propagandagépezetének működését vizsgálja a német köztévé riportfilmje

2024. május 30. – 18:38

Másolás

Vágólapra másolva

A ZDF német közszolgálati televízió szerdán bemutatott egy félórás riportot „Propaganda-Angriff auf die EU – Wie Orban seine Ideologie verbreitet” címmel, írja a Telex. A műsor a Megafon, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a központi propaganda működését vizsgálja Magyarországon és Európában.

A riport a CPAC Hungary konferenciával kezdődik, ahol a nézők ízelítőt kapnak a jobboldali vezetők beszédeiből, majd a Megafonra terelődik a figyelem. Ez az óriási pénzekkel támogatott propaganda-szócső, amely jelentős hatással van a magyar közvéleményre.

A riport részletezi, hogyan cáfolhatók Bohár Dániel Németországról szóló hamis állításai, és bemutatja a Megafon és a Patrióta videóinak tartalmát. A riport továbbá feltárja a Megafon finanszírozási hátterét és az Orbán-kormány propagandájának történetét, különös tekintettel az MCC-re, amely fontos szerepet játszik a kormány ideológiai terjesztésében.

A film feltárja, hogy az MCC hogyan vásárolta meg az ausztriai Modul Egyetemet és hogyan töltötte fel szélsőjobboldali, Putyin-barát előadókkal. A riport kitér arra is, hogy az MCC jelentős bevételekre tesz szert a Mol olajcég részvényeinek birtoklása révén, amely túlnyomórészt orosz olajjal kereskedik, amit Orbán Viktor megvétózott az EU embargója ellenére.

A riport részletes képet ad arról, hogyan finanszírozza és terjeszti Orbán Viktor kormánya a saját ideológiáját, és milyen hatással van mindez az Európai Unióra.

Az MCC-re koncentrálva Kreysler rejtett kamerával rögzíti egy MCC rendezvény szünetében elhangzott beszélgetéseket. Megszólal egy holland influenszer és egy német szélsőjobboldali politikus, akik Orbán Viktor és az AfD közös érdekeit hangsúlyozzák. Az MCC 2023-ban megvásárolta az ausztriai Modul Egyetemet, amit a riporter szerint szélsőjobboldali előadókkal töltöttek fel.

Széchenyi Dániel, egykori MCC hallgató, elmeséli, hogy kutatási témái miatt konfliktusba került az egyetemmel és távozott. A riport végül az MCC finanszírozási forrásaira, köztük a Mol olajcég részvényeire koncentrál, amelyek jelentős bevételt hoznak a szervezetnek. Rámutatnak: a Mol túlnyomó részben orosz olajjal gazdálkodik, aminek a 2022-es embargóját Orbán Viktor megvétózta. Vlagyimir Milov, egykori orosz energiaminiszter elmondja a német riportereknek, hogy Orbán még mindig úgy kapja az orosz olajat, „mintha mi sem történt volna.”

A teljes riport német nyelven megtekinthető a ZDF weboldalán.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!