Magyar mérnökök tervei alapján újulhat meg egy szicíliai kisváros

2024. május 29. – 16:42

Magyar mérnökök tervei alapján újulhat meg egy szicíliai kisváros
A Piazza Angelo Monterosso piactér látványterve – Forrás: DANU

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti székhelyű DANU mérnök, tervező és tanácsadó iroda tervpályázata lett a befutó azon a felhíváson, amely a Szicília déli részén elhelyezkedő Mazzarino megújítását célozza.

A 11 ezer fős kisvárost három fő irányból gondolnák újra: a történelmi városközpont arculatának egységesítése mellett a belső infrastruktúrát fejlesztenék, illetve nagy figyelmet fordítanának a gazdasági és társadalmi fenntarthatósághoz szükséges ingatlanhasznosításra és klímaadaptációra. A barokk közterek okos közvilágítást és több zöldterületet kapnának, az autós forgalommal szemben pedig a gyalogos- és kerékpáros infrastruktúrát fejlesztenék.

„A közel ezeréves Mazzarino megismerése alapos előkészítést igényelt, így a kapott adatok mellett műholdas térképeket és képarchívumokat, közösségi média oldalakat és helyi szereplőkkel készített interjúkat, illetve sokféle online információforrást felhasználtunk” – számolt be az előkészületekről Szemerey Samu, a DANU építészeti és urbanisztikai igazgatója.

A DANU nevéhez fűződik még Enying belvárosának és zöld infrastruktúrájának megújulása, de referenciáik között találjuk meg az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet) székházának tervezését is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!