Europe Elects: A Fidesz elveszítené a magyar EP-mandátumok abszolút többségét

2024. május 29. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Az Euractiv választási aloldalán csak mandátumszámok szerepeltek, amik nem feleltek meg teljesen a külön, országonkénti aloldalon szereplő szavazatarányoknak. Olvasói jelzésre felvettük a kapcsolatot az Euractivval, az oldal pedig a Europe Elects-szel közösen javította az eltérést, amit számítási hiba okozott. A cikk eredeti változatához képest a frissített előrejelzés szerint a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk sem jutna mandátumhoz, a két helyen a Fidesz-KDNP és a DK-MSZP-Párbeszéd lista osztozna, az uniós szintű adatokon egyelőre nem változtattak.

A mostani 13-hoz képest csak 11 helyet szerezne a június 9-i európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP a Europe Elects legutóbbi számítása alapján, amit az Euractivval partnerségben adtak ki és az EUrologus vett észre. (A Europe Elects nagyon leegyszerűsítve azt csinálja, hogy folyamatosan nézi a közvélemény-kutatásokat, és azok adataiból minden hónapban készít egy becslést arra, hogy melyik párt hány mandátumra számíthat, a szervezet alapítójával tavaly interjúzott a Telex.) Az eredmény azt jelentené, hogy a Fidesz a 21 magyar képviselői mandátumnak csak kevesebb, mint felét szerezné meg. A KDNP-t továbbra is – a közös lista ötödik helyére tett – Hölvényi György képviselné az EP-ben.

A Fidesz első helye még így sem lenne veszélyben, de a Tisza Párt a számítás szerint hat képviselőt küldhetne az EP-be. Ez több lenne, mint az összes többi ellenzéki párt mandátuma együtt.

A DK a mostani négy helyett csak három helyet szerezne. Mindezt úgy, hogy közös listán indul az MSZP-vel és a Párbeszéddel, azaz elvben az ő szavazóik is hozzáadódnának az eredményükhöz, miközben a két pártnak nem lenne jelöltje bejutó helyen.

Az MSZP már a mostani ciklus közben elveszítette az egyetlen képviselőjét, a 2019-ben sem önállóan induló Párbeszéd pedig be sem jutott, így a két párt maradna az EP-n kívül. A Momentum és a Jobbik viszont úgy esne ki teljesen, hogy két, illetve egy képviselőjük van. A Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk is közel kerülne a bejutáshoz, de az előrejelzés alapján ez a két párt is kimaradna. (A Europe Elects nem készít önálló felméréseket, már meglévők alapján végez számításokat.)

Elsőre nem látszik jobboldali áttörés, de van tartalék

Az uniós frakciók közül picit erősödne a legnagyobb, jobbközép Európai Néppárt. (Ide tartozik a KDNP, és a becslés korlátait részben mutatja, hogy a Tisza Pártot is ide számítja. Magyar Péterék ugyan valóban ebbe a csoportba felvételiznének, de a KDNP mostani tagsága miatt ez nem lefutott ügy, az pedig nehezen tűnik elképzelhetőnek, hogy együtt adják a néppárti magyar delegációt.)

A második helyen álló szocialisták (akikhez a DK tartozik) két helyet veszítenének – épp annyit, amennyit a néppártiak nyernének. A két csoport 138, illetve 180 képviselője a liberális Újítsuk Meg Európát 86-jával együtt elég lenne, hogy fenntartsák a mostani nagykoalíció többségét. A liberálisok viszont nagyot gyengülnének a mostani 102 helyről.

Az euroszkeptikus ECR és a szélsőjobboldali ID a jelenlegi helyzethez képest erősödne, de nem annyit, mint a korábbi felmérésekben. Az ID-nek nagy visszaesés, hogy kizárta az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű, 15 mandátumúra becsült pártot. Az ECR 75 és az ID 68 helye így még akkor sem adna többséget a néppártiakkal együtt, ha az ECR-be igyekvő, de az oroszpártisága miatt nem egyöntetű lelkesedéssel nézett Fideszt felvennék az euroszkeptikus csoportba. Összesen 332 szavazatot tudnának biztosítani a szükséges 361 helyett. Ehhez viszont érdemes hozzátenni, hogy az előrejelzés szerinti 76 frakció nélküli képviselő többsége olyan jobboldali, akit egyik csoportba sem vettek fel. (Köztük ülnek most a fideszesek és a Europe Elects ide számítja a Mi Hazánkat is, ami szeretne új frakciót létrehozni a 15 fősre becsült AfD-vel. Ehhez a jelenlegi szabályok szerint hét országból 23 képviselő kell.)

A szélsőbalos frakció kicsit erősödne, a zöld viszont nagyot gyengülne. (Utóbbiba ülne be a Kutyapárt.) Így a baloldal önmaga nem tudna többséget összehozni. (Matematikailag néhány képviselővel már most is le van maradva róla, de a hiányzók és átszavazók miatt akár képes lehet megszavazni valamit egy szocialista-liberális-zöld-szélsőbaloldali összefogás.) Az EP-ben általában a néppártiak, a szocialisták és a liberálisok adják a többséget, de nincs állandó koalíció, a képviselők viszonylag gyakran kiszavaznak a saját frakciójukból vagy bizonyos témáknál jellemzően olyan csoportok szavaznak együtt, amelyek máskor nem.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!