Szégyenfára kerül Magyarország neve, mert nem fogadta el a srebrenicai népirtást elítélő határozatot

2024. május 26. – 09:31

Szégyenfára kerül Magyarország neve, mert nem fogadta el a srebrenicai népirtást elítélő határozatot
A srebrenicai mészárlás áldozatainak névsora a potočari-i emlékhelyen – Fotó: Elman Omic / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

2024 májusában az ENSZ közgyűlése elfogadta a srebrenicai népirtást elítélő határozatot. A határozat kimondja, hogy július 11-ét ezentúl a srebrenicai népirtás áldozatainak emléknapjává nyilvánítják, valamint elítéli a népirtás tagadását és a háborús bűnösök felmagasztalását. A határozat nem nevez meg konkrét szerb vezetőket vagy a szerb népet kollektív bűnösként, ezzel is igyekezve elkerülni a kollektív bűnösség vádját, amelyet a belgrádi vezetés rendszeresen hangoztatott.

A határozatot Magyarország Észak-Koreával, Nicaraguával, Kínával és Vlagyimir Putyinnal egységben nem ismerte el. A Balk Magazin írta meg, hogy ennek nyomán a Serbrenicai Anyák Egyesülete kiadott egy közleményt, amiben ismertette, hogy a Potočariban lévő emlékhelyen egy szégyenfát állítanak fel.

A pro-boszniai politikai kurzus vezéralakjának számító Željko Komšić, aki jelenleg a boszniai Államelnökség horvát tagjának tisztségét tölti be egy hosszú, több évtizedes folyamat lezárásaként értékelte a mostani döntést. Meggyőződése szerint a határozat jelentősége abban áll, hogy megteremtette a lehetőségét annak, hogy a korábbi nemzetközi bírósági döntésekkel kapcsolatos konszenzus után a politikai konszenzus is létrejöjjön a srebrenicai események kapcsán.

A szerb számháború

Amint a Balk Magazin részletezi, Željka Cvijanović a boszniai Államelnökség szerb tagja azzal vágott vissza, hogy kiszámolta, a világ lakosságának kétharmada nem támogatta a Srebrenicáról szóló állásfoglalást, hiszen a 193 ENSZ tagállamból 109 azt nem szavazta meg.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke meg azt mondta, hogy a határozat körüli hangulatkeltéssel valójában a szerb népnek akartak ártani. Dodik azzal érvelt a határozat érvénytelensége mellett, hogy azt az ENSZ Közgyűlésben a 193 tagállamból 109 nem szavazta meg, így nem volt meg az egyszerű többség a határozat elfogadásához.

A potočari-i emlékhely – Fotó: Elman Omic / Anadolu / AFP
A potočari-i emlékhely – Fotó: Elman Omic / Anadolu / AFP

A hatályos normák szerint viszont az ENSZ közgyűlés ezen döntéséhez elégséges volt a jelenlévő és egyben nem tartózkodó tagállamok – 84 támogató és 19 elutasító – több mint felének az igen szavazata, így a döntés érvényes.

Magyarország, a szavazás és a szégyenfa

Magyarország volt az egyetlen EU-s és NATO-tagállam, amely nem szavazta meg a határozatot. Szijjártó Péter külügyminiszter előre jelezte Magyarország álláspontját, amelyben kiemelte, hogy az ország nem támogatja a határozatot. A magyar szavazat miatt Elmedin Konaković boszniai külügyminiszter tiltakozó jegyzék küldését helyezte kilátásba, hangsúlyozva a döntés negatív hatását a boszniai-magyar kapcsolatokra.

A Srebrenicai Anyák Egyesülete ezt követően döntött úgy, hogy a Potocariban lévő emlékhelyen egy „szégyenfát” állít fel, amelyre azoknak az országoknak a nevét vésik fel, amelyek nem támogatták a határozatot. Magyarország neve Oroszország, Kína és néhány más állam mellett kerül fel a fára, hogy emlékeztessen a nemzetközi közösség egyes tagjainak elutasító magatartására.

A srebrenicai népirtás története

1995 júliusában a boszniai szerb erők, Ratko Mladić tábornok vezetésével, elfoglalták Srebrenicát, amelyet az ENSZ biztonságos menedékhelynek nyilvánított. A holland békefenntartók nem tudták megvédeni a várost, és a szerb erők megkezdték a muszlim férfiak és fiúk tömeges kivégzését, miközben a nőket és gyermekeket buszokkal szállították el. Mladić diadalittasan jelentette be, hogy a várost a szerb nemzetnek adják, és megkezdődött a tömeges kivégzés. Miközben a szerb katonák házról házra járva keresztül-kasul mészárolták a bosnyák férfiakat és fiúkat, Mladić kijelentette: „A szerb nemzetnek adjuk a várost. Itt az ideje, hogy a török elnyomás után bosszút álljunk ebben a térségben.”

Fotó: Samir Jordamovic /Anadolu Agency/AFP
Fotó: Samir Jordamovic /Anadolu Agency/AFP

A srebrenicai vérengzés során több mint tízezer bosnyák férfi próbált meg elmenekülni a városból, Tuzla felé tartva. Sokan közülük az erdőkben rejtőzködtek, de csak töredékük érte el a biztonságot. A szerb katonák hamis ígéretekkel és békefenntartónak álcázva magukat csalogatták elő a menekülőket. Az erdőkből előcsalogatott férfiakat és fiúkat azonnal elfogták, megkötözték és tömegesen kivégezték. A nők és gyermekek egy részét megerőszakolták, a többieket buszokkal szállították a bosnyák ellenőrzés alatt álló területekre.

A tömeges kivégzések július 12-én kezdődtek és egészen július 16-ig tartottak. A szerb katonák módszeresen gyilkolták le a bosnyák férfiakat és fiúkat, gyakran megkötözve és csonkítva az áldozatokat. A kivégzéseket gyakran előre elkészített tömegsírok mellett hajtották végre, így a holttesteket azonnal eltemették, megnehezítve az áldozatok azonosítását.

A népirtás nemzetközi elismerése

A Nemzetközi Bíróság és a Nemzetközi Büntetőbíróság később népirtásnak minősítette a srebrenicai eseményeket, és több szerb vezetőt, köztük Radovan Karadžićot és Ratko Mladićot elítéltek emberiesség elleni bűncselekményekért. A szerb hatóságok végül bocsánatot kértek a népirtásért, bár a tagadás továbbra is jelen van bizonyos politikai körökben. A bíróság megállapította, hogy a srebrenicai mészárlás célja a boszniai muszlim közösségek részleges megsemmisítése volt.

A holland bíróságok megállapították, hogy Hollandia felelős a Srebrenicában történtekért, mivel a kéksisakos békefenntartók nem tudták megakadályozni a tömeggyilkosságokat. Az országot kártérítés megfizetésére kötelezték, miután kimondták, hogy a holland békefenntartók passzivitása közvetlenül hozzájárult a mészárláshoz.

Magyarország szavazata az ENSZ-ben ismét ráirányította a figyelmet a nemzetközi közösség reakciójára és felelősségére a népirtások és háborús bűnök tekintetében. Az ország döntése, hogy nem szavazta meg a határozatot, tovább bonyolítja a diplomáciai kapcsolatokat Bosznia-Hercegovinával és más érintett nemzetekkel. Magyarország álláspontja miatt kritikák érték a kormányt, különösen a népirtás áldozatainak hozzátartozói részéről.

Bár a határozat nem kötelező érvényű és nincs jogi következménye, fontos szerepet játszik a történelmi emlékezet fenntartásában és a jövőbeni népirtások megelőzésében. Az ENSZ tagállamai számára ez egy felhívás, hogy tegyenek meg mindent a népirtás megelőzése és büntetése érdekében. Az emléknap létrehozása segíthet abban, hogy a világ ne feledje el a srebrenicai mészárlás borzalmait, és hogy a hasonló tragédiák ne ismétlődhessenek meg.

A boszniai szerb álláspont

A boszniai szerb vezetők, köztük Milorad Dodik, továbbra is tagadják a srebrenicai népirtás tényét, és ellenzik az ENSZ határozatát. Ez a tagadás továbbra is jelentős akadálya a megbékélésnek és az igazságtételnek a régióban. Dodik és a boszniai szerb törvényhozók elutasítják a népirtás elismerését, és fenyegetéseket fogalmaztak meg a határozat elfogadása ellen.

A srebrenicai népirtás máig erős politikai és társadalmi hatással bír. A tagadás és az emlékezés kérdései továbbra is feszültséget okoznak a Balkánon, és a nemzetközi közösség felelőssége is gyakran viták tárgyát képezi. A történtek emléke még mindig élénken él a régió lakosságában, és az áldozatok hozzátartozói folyamatosan keresik az igazságot és az elismerést. Magyarország döntése, hogy nem támogatta a határozatot, újabb vitákat indított el a népirtás és a nemzetközi felelősségvállalás kérdéseiről.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!