Az oroszok eltüntették a Narva folyóra kihelyezett, észt–orosz határt jelző bóják felét

2024. május 24. – 17:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió elítélő nyilatkozatot adott ki arról, hogy Oroszország eltávolította az Észtországgal közös határt jelző bójákat a Narva folyóról – írja a BBC.

A hajózási útvonalak jelölésére kihelyezett 50 bójából összesen 24-et távolítottak el csütörtökön a kora reggeli órákban – közölték észt tisztviselők.

Moszkva korábban kifogásolta az úszó határjelzések elhelyezését, amelyeket arra használnak, hogy megakadályozzák, hogy a hajók idegen vizekre tévedjenek. Az orosz vezetés azt is vitatta, hogy a vízi határokra kihelyezett 250 bója jogosan lenne a helyén.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője szerint „az ilyen akciók elfogadhatatlanok”. Szerinte ez a mostani incidens beleilleszkedik Oroszország határokon tanúsított provokatív viselkedésmintájába.

Kaja Kallas észt miniszterelnök azt mondta, hogy megpróbálja tisztázni a helyzetet Oroszországgal. A miniszterelnök szerint a bóják eltávolítása egy szélesebb körű moszkvai akció része. Moszkva a határok körüli zavarkeltéssel próbál félelmet szítani – vélte Kallas.

Az észt külügyminisztérium beidézte Oroszország ügyvivőjét, és közölte, hogy a lépést provokatív határincidensként kezeli. Emellett követelték a bóják azonnali visszaszolgáltatását.

A határ körüli feszültségek az orosz–ukrán háború kezdete óta nőttek. A mostani eset előzménye az is, hogy az orosz védelmi minisztérium a héten rövid időre nyilvánosságra hozott egy javaslatot a balti-tengeri tengeri határ felülvizsgálatára. A javaslatot törölték, miután aggodalmat keltett a NATO-tagok, köztük Észtország körében. Moszkva egyelőre nem nyilatkozott.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!