Reuters: Odalett Orbán Viktor nyugalma, Magyar Péter pártjának népszerűsége rohamosan növekszik

2024. május 3. – 16:55

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyar Péter a múlt hónap egyik szombat reggelén egy zsúfolt budapesti téren szelfizett a támogatóival, amikor arra kérte őket, hogy adjanak neki egy percet. Elővette a telefonját, bekapcsolta a Facebookon az élő videót, és bejelentette, hogy pártja, a Tisza elég aláírást gyűjtött ahhoz, hogy indulhasson a júniusi európai parlamenti választásokon” – olvasható a Reutersnek a Magyar Péter-jelenséget elemző cikkében, amely rámutat, hogy az elmúlt évtizedben nem látott változás következett be a magyar politikai életben, és mindez a Fideszből kiugró Magyarnak köszönhető, aki az első komoly fenyegetést jelenti Orbán Viktorra nézve.

A 43 éves Magyar a Tisza Párt februári újjáéledése óta nagy tömegeket vonzott a gyűléseken, ahol felszólalásaiban korrupcióval és propagandagépezet működtetésével vádolta a kormányt, részletezi a Reuters. Hozzáteszi: a kormány tagadja a vádakat, de Magyar kihasználta a választók Orbánnal szembeni csalódottságát, aki az Oroszországgal kapcsolatos álláspontjával és a demokratikus folyamatokat szerintük elfojtó lépéseivel Magyarország számos európai uniós szövetségesét is elidegenítette.

„Péternek sikerült sok embernek esélyt adnia a reményre, hogy talán egyszer vége lesz ennek” – mondta a 45 éves Czink Melinda a délnyugati Dombóváron tartott kampánygyűlésen, és arról panaszkodott, hogy elege van a „kormánypropagandából és a gyűlöletből”.

A Tisza (Tisztelet és Szabadság) szunnyadó párt volt, amíg Magyar újra nem indította, de a közvélemény-kutatások szerint már a legnagyobb ellenzéki csoportosulássá vált.

Magyar népszerűsége azóta ugrott meg, hogy februárban a Partizan YouTube-csatornán adott interjújában széles körű korrupcióval vádolta meg Orbánt, és néhány nap alatt több mint egymillió megtekintést ért el a kevesebb mint 10 milliós országban.

„Akkoriban fogalmam sem volt arról, hogy mi fog történni” – mondta Magyar a Reutersnek egy forgalmas budapesti utcán, miközben aláírásokat gyűjtött az európai parlamenti induláshoz. „Nem számítottam arra, hogy itt leszek, vagy hogy egy európai parlamenti választási listát vezethetek” – vallotta be.

Magyar utalt arra, hogy egy Tisza-siker az európai parlamenti választásokon megnyithatja az ajtót az előrehozott választások előtt Magyarországon, annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások szerint Orbán Viktor és a Fidesz egyértelműen vezet, és a következő országos választásokra csak 2026-ban kerül sor.

„Lehet, hogy a magyar embereknek nem kell 2026-ig várniuk” – mondta Magyar egy budapesti kampánymegállóban. „Elmegyünk minden megyébe, a legkisebb faluba... tégláról téglára építjük az új hazát” – ígéri.

A hírügynökség összefoglalója szerint Magyar a korrupció és az állami propaganda miatt ábrándult ki a Fideszből. A 60 éves Orbán 14 éve van hatalmon, írja az elemzés, rávilágítva, hogy Magyarország gazdasága recesszióban van, és a családi értékekről szóló propagandagépezetet súlyosan érintette a Novák lemondásával végződött kegyelmi ügy, amiről mai napig sem sikerült kideríteni, hogy miért kapott felmentést az a férfi, aki segített eltussolni a bicskei gyermekotthonban történt szexuális visszaéléseket.

A Reuters hivatkozik a Medián közvélemény-kutató intézet közelmúltban végzett felmérésekre is, amelyek szerint a Tisza Párt az európai parlamenti választásokon a magyar szavazatok akár 25 százalékát is megszerezheti, a második helyen áll a Fidesz után, amely 45 százalékon áll. Ez meredek emelkedést jelent a korábbi felmérésekhez képest, amelyek 14% körüli eredményt mutattak ki számára. A felmérések szerint a párt nagyrészt más ellenzéki erők szavazóit vonzza magához, míg Magyar a kampánygyűlések és az erős közösségi médiajelenlét révén építi támogatottságát.

„Az ellenzéki választók nagyon elégedetlenek a jelenlegi ellenzékkel. Kézzelfogható és masszív igény van a változásra a politikai kínálat oldaláról” – mondta Toka Gábor, a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum vezető kutatója a Reutersnek.

Magyar népszerűségét jól mutatja, hogy április 6-án több tízezren vettek részt a kormányellenes tüntetésen, és „Orbán mondjon le” kiáltással vonultak a parlament elé, írja a cikk.

Február óta Magyar több mint 270 ezer követőt ért el a Facebookon, Magyarország fő közösségi platformján, ahol Orbánnak 1,2 millió követője van. Márciusban Magyar 2,37 millió interakciót kapott a posztjaira, szemben Orbán 811 ezres interakciójával. A veterán miniszterelnök korábban a Telex hírportál által közölt havi statisztikák élén állt, mutat rá a Reuters.

„Magyar felismerte, hogy az emberek érzékenyebbek lettek a propagandára, és a választók rezonálnak az üzenetére, miszerint szükség van egy független közszolgálati médiaszolgáltatásra” – nyilatkozta Urbán Ágnes, a Mertek Media Monitor agytröszt szakértője a hírügynökségnek.

Az elemzés azt is kiemeli, hogy Magyar felemelkedését különböző támadások kísérték a kormány által finanszírozott média részéről, amely családon belüli erőszakkal és azzal vádolta meg, hogy volt felesége, a Novákkal együtt lemondásra kényszerülő igazságügyi miniszter, Varga Judit segítségével jól fizetett állami állásokhoz jutott. A magyar hatóságok vizsgálják azokat a sajtóértesüléseket is, amelyek szerint külföldi pénzeket fogadott el.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!