Belarusz szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta a Deutsche Wellét

2024. április 29. – 22:43

Másolás

Vágólapra másolva

Belarusz szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta a Deutsche Welle műsorait (DW), írja az MTI a bonni székhelyű tévétársaság bejelentése alapján. A betiltás a DW internetes tartalmaira és az az orosz nyelvű szerkesztőségének műsoraira is vonatkozik.

A jövő bármiféle tartalomgyártási együttműködés a belarusz DW-vel hét évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekménynek minősülhet. Az is bűncselekményt vagy közigazgatási vétséget követ el, aki olvassa vagy megosztja a DW Belarus cikkeit.


A DW szerint a belarusz belügyminisztérium azzal indokolta a tiltást, hogy a helyi DW fenyegeti az ország szuverenitását és közbiztonságát. Peter Limbourg, a DW főigazgatója álszentnek nevezte a vádakat. „Ez a döntés mindenekelőtt azt mutatja, hogy a belarusz rezsim tart a független sajtótól és mindent megtesz, hogy elvágja a szabad információktól az embereket Belaruszban.” A DW belarusz műsorai továbbra is elérhetők a YouTube-on és a Telegramon.

A belarusz hatóságok eddig 199 szervezetet minősítettek szélsőségesnek. Köztük van a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) és a műsorait Varsóból sugárzó független Belsat belarusz nyelvű adó.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!