Orbán Viktor szerint, ha Brüsszelről van szó, lőni kell

2024. április 19. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor hosszú hallgatás után ismét megszólalt, és egyebek mellett az ukrajnai háborúról, a migrációról, Brüsszelről, a brüsszeli nemzeti konzervatív konferencia eseményeiről, az európai parlamenti választásokról beszélt a Kossuth Rádióban.

Hosszú idő után ismét megszólalt a Kossuth Rádióban Orbán Viktor, az úgynevezett szokásos pénteki interjújában, a Jó reggelt, Magyarország című adásban, amiben azt is mondta, hogy „erős két nap” van mögötte. Ezzel a brüsszeli jelenésére célzott, amely valóban érdekesre sikerült, ugyanis a NatCon konferenciát csak a harmadik helyszínen sikerült megtartaniuk a szervezőknek.

Amint a Telex is rámutat a miniszterelnöki interjúról szóló beszámolójában, Orbán a kegyelmi ügy kirobbanása óta a kormányzati irányítás alatt álló médiában is alig szólalt meg, pedig az elmúlt 14 évben rendszeresen minden pénteken rádióinterjút ad. Idén azonban ez mindössze négy alkalommal fordult elő.

Orbán beszélt a közel-keleti konfliktusról is futólag, azonban szerinte az ukrán háborút viszont másképp kell kezelni, „mert ez egy jelentős konfliktus, itt a szomszédunkban”, mondta. Orbán szerint az orosz–ukrán háború első fejezete már lezárult, de a NATO is csúszik bele a háborúba. Újra megerősítette, hogy amíg nemzeti kormány van, addig Magyarország nem vesz részt a háborúban. Szerinte a lehető legkevesebb pénzt kell odaadni Ukrajnának, mert az európai középosztály szenved. Ehhez olyan gazdasági szempontokat sorolt példaként, mint hogy romlik Európa gazdasági versenyképessége, és nincs pénz a zöld átmenetre és a balkáni bővítésre.

„A szólásszabadság Európában rossz bőrben van”– mondta a magyar miniszterelnök, aki szerint a politikusok, az egyetemek és a média egyszínűvé váltak, szerinte olyan „vélemény-úthenger” uralkodik, ami azt eredményezi, hogy két ellenkező politikai irányultságú német újság ugyanazt írja.

Ezután arról beszélt, hogy Brüsszel ismét elővette a Soros-tervet, amiben a milliárdos még 2015-ben tételesen leírta, hogyan kell szétverni Európát: „Soros György megírta, hogy minden évben be kell engedni egymillió migránst.” Orbán szerint most a Soros-terv végrehajtása történik, az európai vezetők nem akarják megállítani a migrációt, nem is merik ezt a szót használni, szerintük a bevándorlást menedzselni kell, „ahogy Gyuri bácsi mondta”.

A migráció kérdésköre után a riporter a mezőgazdaság kérdésére fordult rá, ezzel kapcsolatban Orbán az ukrán gabonadömpingről kezdett el beszélni, az ukrán oligarchák és a nagy amerikai cégek nyernek az orosz–ukrán háború miatt kialakult gabonadömpingen, mondta.

Orbán végül a soron következő EP-választások kapcsán elmondta, a brüsszeli vezetés megbukott, az elmúlt ötéves ciklusban minden fontos kérdésben kudarcot vallott, ezért most van itt az ideje leváltani őket: „Nem spekulálni kell, hanem lőni, tölteni, lőni, tölteni. Elmondani az embereknek, hogy zavarják el őket. Két út áll előttünk: a békepártiság vagy a háborúpártiság. Brüsszel háborúpárti, a baloldal háborúpárti, nem is lehet más, Brüsszelből kapja a pénzét.”

A miniszterelnök keddtől csütörtökig Brüsszelben volt, ahol részt vett és fel is szólalt a NatConon, azt mondta, „örülünk, hogy még szabad beszélnünk Brüsszelben”. A rendezvényt csak a harmadik kiszemelt helyszínen tudták elkezdeni, de az első napján, kedden rendőrök érkeztek egy polgármesteri tiltó határozattal. A beszédeket végül folytathatták, de új érkezőket nem engedtek be, és a döntést keddre bíróság függesztette fel, így zavartalanul megtarthatták a második napi programot, amin Orbán is felszólalt.

Az 2019-ben alapított, washingtoni székhelyű Edmund Burke Alapítvány, konzervatív agytröszt a közelgő európai parlamenti választások előtti kampányidőszakra időzítve szervezte meg Brüsszelbe a kilencedik Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát (National Conservatism Conference, NatCon). A rendezvény szervezői szerint a NatCon leginkább sürgető feladata, hogy „alternatív víziót mutasson Európáról” a választóknak a konzervatív eszmék, az Európai Unió által egyre inkább fenyegetett nemzeti szuverenitás nézőpontjából.

A világ nemzeti konzervatív, kereszténynacionalista és szélsőjobboldali politikai erőit tömörítő és felvonultató rendezvény szervezői közt három olyan szervezetet is lehetett találni, amelyek Magyarországhoz, Orbán Viktor miniszterelnök kormányához köthetőek. Ezek: a Danube Intézet, az Orbán-kormány külföldi, különösen amerikai ideológiai terjeszkedésének egyik fő eszköze, a The European Conservative, a Budapesten bejegyzett, Bécsben szerkesztett, Brüsszelben és Rómában irodát fenntartó angol nyelvű kiadvány, valamint a budapesti központú, Brüsszelben saját irodát (MCC Brussels) működtető Mathias Corvinus Collegium (MCC). Az Edmund Burke Alapítvány mellett az MCC Brussels tekinthető a rendezvény fő rendezőjének. A rendezvényt támogatta még a modern politikai cionizmus központjának számító jeruzsálemi Herzl Intézet és a Nazione Futura olasz konzervatív mozgalom is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!