Több mint 100 református értelmiségi követeli Balog Zoltán püspök lemondását

2024. április 17. – 15:20

Másolás

Vágólapra másolva

A református egyház hitelességét és közösségét rombolja, ha Balog Zoltán hivatalban marad, ezért 24 református értelmiségi arra kérte márciusi nyilatkozatukban, hogy mondjon le dunamelléki püspöki tisztségéről is.

„Ez nem egyetlen egyházkerület, hanem az egész Magyarországi Református Egyház közös ügye.”

A Telex legfrissebb erre vonatkozó hírében arról ír, hogy a nyilatkozatot aláírók névsora mostanra jócskán bővült, már 106-an követelik Balog Zoltán lemondását. A lap rámutat, az aláírók között van Bod Péter Ákos volt jegybankelnök és Szabó T. Anna költő is.

Balog Zoltán februárban lemondott a zsinati elnöki posztjáról, miután elismerte, hogy támogatta K. Endre kegyelmét, és szerepet játszott Novák Katalin döntésében. A Dunamelléki Egyházkerület püspökeként azonban maradt az egyház egyik fontos pozíciójában.

A Magyarországi Református Egyház április 24-25-én tartja a következő zsinatát, itt dönthetnek Balog utódjáról is, azaz arról, hogy ki lesz a zsinati elnök, viszont kérdés, hogy a püspöki lemondás szóba kerül-e a zsinaton.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!