Szijjártó: Magyarország határozottan elítéli az Izraelt ért támadást

2024. április 14. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter egy Facebook-videóban közölte, hogy Magyarország határozottan elitéli az Izraelt ért drón- és rakétatámadást. A külügyminiszter hozzátette, a jelenlegi információk szerint az Izraelben élő, kettős állampolgársággal is rendelkezők és az ideiglenesen ott tartózkodó magyar állampolgárok közül senki sem volt érintettje az éjszakai támadásnak.

Szijjártó a videóban többször elítélte az általa eszkalációs kockázatnak nevezett támadást, és egyértelműen kiállt Izrael mellett. Hozzátette, hogy Izraelben 24 magyar állampolgár lépett közvetlenül kapcsolatba a magyar nagykövetséggel az éjszaka folyamán, ők valamennyien jól vannak. Szijjártó arra kérte az Izraelbe vagy Izraelből repülőket, hogy alaposan informálódjanak az esetleges járatmódosításokról.

A külügyminiszter továbbá azt mondta, Iránban jelenleg 74 magyar állampolgárról tudnak, velük a lehetőségekhez képest folyamatosan veszik fel a kapcsolatot telefonon. Egy magyar család jelezte, hogy el kívánják hagyni az országot, számukra a nagykövetség és a konzulátus a lehetséges segítséget megadják.

Jordániában két magyar állampolgár jelentkezett az ügyeleti telefonszámon, akik szintén biztonságban vannak. Itt Szijjártó felhívta arra a figyelmet, hogy a jordán légtér még mindig le van zárva, bár ez egyelőre nem érintett egy Magyarországra tartó vagy Magyarországról jövő járatot sem. A WizzAir menetrendszerenti járata Amman és Budapest között kedd hajnalban érkezik, az pedig még nem biztos, hogy ez a járat fog tudni közlekedni.

Szijjártó emellett arra kért mindenkit, hogy aki a térségben tartózkodik és még nem tette meg, regisztráljon konzuli védelemre. Videóüzenete végén a külügyminiszter újra kijelentette, hogy Magyarország határozottan elítéli a szombat éjjeli támadást. „Kiállunk Izrael mellett és azt gondolom, hogy a nemzetközi közösség felhívása a felelősségteljes viselkedésre és az eszkaláció elkerülésére még soha nem volt annyira fontos, és soha nem volt annyira érvényes, mint éppen most”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!