Több mint hatezer embert kellett kimenekíteni Oroszországban az orszki gátszakadás miatt

2024. április 8. – 00:12

Másolás

Vágólapra másolva

Tízezer fölé emelkedett az Urál hegységben található orosz településeken elárasztott házak száma vasárnap estére – közölték az orosz hatóságok, írja az MTI. Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb áradása az Urál hegység orosz területein, Szibériában és a szomszédos Kazahsztánban is komoly károkat okozott.

Az Urál-hegységből a Kaszpi-tengerbe tartó Urál folyó szintje pénteken pár óra alatt több métert emelkedett és átszakított egy töltést. Az Orszknál épített gát legfeljebb 5,5 méteres vízszint megtartására építették, de az Urál folyó a hegyekben elolvadt víz érkezése miatt 9,6 méteresre duzzadt fel.

Az orenburgi terület második legnagyobb települését, a 230 ezer lakosú Orszkot pénteken öntötte el a víz. Az áradás sújtotta térségekből vasárnap estig több mint 6100 embert kellett evakuálni, köztük csaknem 1500 gyereket. A helyi önkormányzat szerint Orszk negyven iskolájából tizenöt található az árterületen. A városvezetés közölte, hogy tizenöt oktatási intézmény területén szükségszállásokat rendeznek be. Nagyjából ezer embert már el is helyeztek ilyen létesítményekben.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma által közzétett felvételeken az emberek nyakig gázolnak a vízben, kutyákat mentenek, az elárasztott utcákon pedig csónakokkal és kenukkal közlekednek. A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentései szerint hat felnőtt és három gyerek kórházba került, de állapotuk nem életveszélyes.

A Kreml vasárnap közölte: az áradás immáron elkerülhetetlen az uráli Kurgani területen és a szibériai Tyumenyi területen is, a területek kormányzóival Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon egyeztetett.

A Kurgani terület 320 ezer lakosú székhelyén, Kurgan városában a hatóságok sürgős evakuálásra szólították fel egy folyóparti negyed lakóit, mondván, hogy az árvíz rövid időn belül elönti a területet.

Alekszandr Kurenkov, a rendkívüli helyzetek minisztere szerint a helyzet gyors ütemben rosszabbodhat, ezért más orosz régiókra is kiterjesztették a riasztást.

„Jön a víz, és következő napokban tovább fog emelkedni a vízszint” – hangoztatta az 550 ezer lakosú Orenburg polgármestere is, kritikusnak nevezve az árvízhelyzetet. Gyenyisz Paszler, az orenburgi terület kormányzója kijelentette: még soha nem szembesültek ilyen súlyos árvízzel. A hatóságok az Urál folyó teljes hosszán, 2400 kilométeren át végig árvizekről számoltak be.

Az orosz sajtó az orenburgi terület hatóságának becsléseire hivatkozva 21 milliárd rubeles (közel 82 milliárd forint) árvízkárról írt, az ár elvonulását pedig április 20. utánra becsülte.

A rendkívüli helyzetek minisztere közölte, az árvíz sújtotta területeken ivóvízre és víztisztító telepekre van szükség. Az egészségügyi hatóságok hepatitisz A-vírus elleni védőoltást adnak be a katasztrófa sújtotta területek élőknek.

A gát átszakadása miatt a Szövetségi Nyomozóiroda gondatlanságból elkövetett bűncselekmény és a biztonsági szabályok megsértésének gyanújával büntetőeljárást indított, mivel az ügyészség szerint a 2010-es építésű gáton nem végezték el a szükséges karbantartási munkálatokat.

Kanat Bozumbajev kazah miniszterelnök-helyettes szerint nagyjából 10-15 nap alatt éri el Kazahsztánt az orenburgi árhullám, fennáll az áradások veszélye Nyugat-Kazahsztán ás Atirau megyékben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!