Iohannis legitim jelölt a NATO élére a szlovák külügyminiszter szerint

2024. április 5. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis legitim jelölt a NATO-főtitkári tisztségre – jelentette ki csütörtökön a szlovák külügyminiszter. Juraj Blanár azt nem állította, hogy országa támogatja a román államfőt, csupán annyit mondott: kíváncsi arra, hogy a két jelölt hogyan kívánja megvédeni a közép- és kelet-európai országok biztonsági érdekeit, írja az Agerpres.

A NATO-külügyminiszterek találkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatóján a szlovák politikus kifejtette, hogy országa komolyan veszi a Jens Stoltenberg jelenlegi főtitkár utódlásának kérdését, és azt mondta, több nyitottságot, több empátiát várt a tagállamoktól a keleti térség országainak igényei iránt, mivel ezek az országok vannak leginkább kitéve az ukrajnai háborúnak.

„Arra számítottunk, hogy több szó esik az érdekeinkről. Nem volt egy elfogadható jelöltünk, amíg Iohannis úr be nem jelentkezett a tisztségre. Ő egy legitim jelölt. A mi álláspontunk nagyon világos. Hallani akarjuk mindkét jelölt álláspontját arról, hogy miként akarja megvédeni biztonsági érdekeinket” – nyilatkozta Blanár.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy várhatóan még a washingtoni NATO-csúcs előtt döntés születik az új főtitkár személyéről.

Jan Lipavský cseh külügyminiszter egy sajtótájékoztatón elmondta: a szerdai és csütörtöki tanácskozáson nem szavaztak az új NATO-főtitkárról, de személy szerint Mark Rutte holland kormányfőt támogatja. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a NATO-külügyminiszterek május végi informális prágai találkozójáig, de legkésőbb a washingtoni csúcsig sikerül kiválasztani a katonai szövetség új vezetőjét.

A napokban Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere is azt mondta, a NATO történetében még soha nem adott főtitkárt közép- vagy kelet-európai tagállam, ezért itt lenne ennek az ideje, különös tekintettel arra, hogy a fő biztonsági kihívás jelenleg ebből az irányból érkezik, idézte az MTI.

Klaus Iohannis március 12-én jelentette be, hogy versenybe száll a NATO főtitkári tisztségéért. Addigra már a katonai szövetség 32 tagjából legalább 20 bejelentette, hogy Mark Ruttét támogatja, többek között az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország is. Az Amerikai Egyesült Államok nemrég megerősítette ezt az álláspontját. A keleti NATO-tagok között azonban Iohannis találhat még támogatókat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!