Románia elnöke indul a NATO főtitkári tisztségéért

2024. március 12. – 17:26

Másolás

Vágólapra másolva

Versenybe száll a NATO főtitkári tisztségéért, jelentette be kedden Klaus Iohannis román államfő a Cotroceni-palotában tartott beszédében a G4Media szerint.

A Bloomberg februárban írt arról, hogy Románia értesítette a többi NATO-tagot, hogy elnökét kívánja jelölni a védelmi szövetség főtitkári tisztségére és hogy Klaus Iohannis jelölése megnehezíti a többi szövetséges azon törekvését, hogy a hónapok óta favoritnak számító Mark Rutte lemondott holland miniszterelnök szerezze meg az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének vezetését. A G4Media kérdésére az elnöki hivatal korábban annyit válaszolt, hogy „pletykákat nem kommentálnak”, Klaus Iohannis pedig kedd délelőtti sajtótájékoztatóján csak annyit mondott, hogy nem áll szándékában lerövidíteni az államfői mandátumát.

„Olyan biztonsági helyzetben vagyunk, ahol úgy vélem, itt az ideje, hogy hazánk még nagyobb felelősséget vállaljon az euroatlanti vezető struktúrákban” – fogalmazott kedd délutáni bejelentésében Iohannis. „Ez egy olyan állam jogos törekvése, amely az elmúlt két évtizedben radikális átalakuláson ment keresztül, és amely ezzel a tapasztalattal hozzájárulhatna egy új elképzelés kialakításához, hogy miként tudunk gyorsan és hatékonyan reagálni a kihívások és fenyegetések sokszínű és összetett skálájára” – mondta az államfő.

„Románia nevében teljes felelősséggel vállalom ezt a jelöltséget, és ez a döntés Románia teljesítményén, a két elnöki ciklusom alatt szerzett tapasztalatomon, a NATO, Európa és különösen a mi régiónk előtt álló kihívások mély megértésén, valamint a NATO alapvető értékei és célkitűzései iránti szilárd elkötelezettségemen alapszik” – tette még hozzá.

A G4Media és a Bloomberg értesülései szerint Mark Ruttét nem támogatják a NATO keleti tagjai, Bulgária, Magyarország, Törökország és Románia. Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkárával, Mathias Cormann-nal közösen tartott múlt keddi sajtóértekezletén úgy reagált a Mark Rutte NATO-főtitkárrá választására vonatkozó kérdésre, hogy Magyarország biztosan nem tudja támogatni ezt, írta a Telex.

A NATO főtitkárának megválasztásához egyhangú szavazatra van szükség.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!