7,2 erősségű földrengés rázta meg Tajvant

2024. április 3. – 06:39

7,2 erősségű földrengés rázta meg Tajvant
Fotó: VCG / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés rázta meg szerdán Tajvant, az elmúlt 25 évben ez volt a legerősebb rengés a területen. A Reuters szerint kilenc ember meghalt, 821-en megsérültek. Ötven embert eltűntként keresnek, ők egy nemzeti park felé tartottak, amikor a földrengés történt. Dél-Japánban és a Fülöp-szigeteken szökőárriasztást adtak ki, de magyar idő szerint reggelre már feloldották.

A hivatalos központi hírügynökség szerint nem volt ilyen erős rengés a térségben az 1999-es, 7,6-es erősségű földmozgás óta, amely körülbelül 2400 ember halálát okozta, és 50 000 épületet károsított vagy semmisített meg.

A tajvani tűzoltóság szerint egy embert halálra zúztak a földrengés miatt lezuhanó sziklák a hegyvidéki Hualien megyében. Itt volt a földrengé epicentruma, és több mint 50 ember megsérült. A szigeten legalább 26 épület összedőlt, ennek több mint fele ezen a településen. A tűzoltók úgy tudják, legalább 20 ember rekedt bennük, a mentési munkák jelenleg is folynak.

A földrengés helyi idő szerint reggel 8 óra körül történt. A tajvani központi meteorológiai hatóság szerint a rengés 15,5 kilométer mélyen történt.

A japán meteorológiai ügynökség szerint több kisebb szökőárhullám is elérte Okinava déli területének egyes részeit. A Fülöp-szigeteki Szeizmológiai Ügynökség is figyelmeztetést adott ki több tartomány tengerparti övezetében élőinek számára, és felszólította őket, hogy menjenek magasabban fekvő területekre.

A tajpeji magyar képviselet tájékoztatása szerint a halottak száma hét, és egyelőre nem tudni magyar érintettről. A képviselet azt is írta, hogy a tajvani kormány a civil társadalom és a nemzetközi közösségek támogatásával azóta is a mentési és újjáépítési feladatokon dolgozik.

A tűzoltóság azt közölte, hogy lassan evakuálják a Hualien város közelében lévő alagutakban rekedtek egy részét, köztük két német állampolgárságú embert. Megszakadt viszont a kapcsolatuk egy négy minibusszal utazó, 50 fős turistatársasággal, akik egy nemzeti park, a Taroko Gorge egyik szállodájába tartottak, amikor a földrengés történt. Egyelőre több részletet nem árultak el.

A földrengés után utórengések érezhetők voltak Tajpejben is, több mint 50-et regisztráltak belőlük az időjárási szakemberek szerint. A tajvani nagysebességű vasút üzemeltetője azt mondta, hogy nem történt kár, sem személyi sérülés, bár a szolgáltatások késni fognak, mivel ellenőrzéseket végeznek az útvonalon. Hualien környékére előreláthatólag csütörtökön állhat vissza a vonatközlekedés.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!