7,2 erősségű földrengés rázta meg Tajvant

2024. április 3. – 06:39

7,2 erősségű földrengés rázta meg Tajvant
Fotó: VCG / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés rázta meg szerdán Tajvant, az elmúlt 25 évben ez volt a legerősebb rengés a területen. A Reuters szerint kilenc ember meghalt, 821-en megsérültek. Ötven embert eltűntként keresnek, ők egy nemzeti park felé tartottak, amikor a földrengés történt. Dél-Japánban és a Fülöp-szigeteken szökőárriasztást adtak ki, de magyar idő szerint reggelre már feloldották.

A hivatalos központi hírügynökség szerint nem volt ilyen erős rengés a térségben az 1999-es, 7,6-es erősségű földmozgás óta, amely körülbelül 2400 ember halálát okozta, és 50 000 épületet károsított vagy semmisített meg.

A tajvani tűzoltóság szerint egy embert halálra zúztak a földrengés miatt lezuhanó sziklák a hegyvidéki Hualien megyében. Itt volt a földrengé epicentruma, és több mint 50 ember megsérült. A szigeten legalább 26 épület összedőlt, ennek több mint fele ezen a településen. A tűzoltók úgy tudják, legalább 20 ember rekedt bennük, a mentési munkák jelenleg is folynak.

A földrengés helyi idő szerint reggel 8 óra körül történt. A tajvani központi meteorológiai hatóság szerint a rengés 15,5 kilométer mélyen történt.

A japán meteorológiai ügynökség szerint több kisebb szökőárhullám is elérte Okinava déli területének egyes részeit. A Fülöp-szigeteki Szeizmológiai Ügynökség is figyelmeztetést adott ki több tartomány tengerparti övezetében élőinek számára, és felszólította őket, hogy menjenek magasabban fekvő területekre.

A tajpeji magyar képviselet tájékoztatása szerint a halottak száma hét, és egyelőre nem tudni magyar érintettről. A képviselet azt is írta, hogy a tajvani kormány a civil társadalom és a nemzetközi közösségek támogatásával azóta is a mentési és újjáépítési feladatokon dolgozik.

A tűzoltóság azt közölte, hogy lassan evakuálják a Hualien város közelében lévő alagutakban rekedtek egy részét, köztük két német állampolgárságú embert. Megszakadt viszont a kapcsolatuk egy négy minibusszal utazó, 50 fős turistatársasággal, akik egy nemzeti park, a Taroko Gorge egyik szállodájába tartottak, amikor a földrengés történt. Egyelőre több részletet nem árultak el.

A földrengés után utórengések érezhetők voltak Tajpejben is, több mint 50-et regisztráltak belőlük az időjárási szakemberek szerint. A tajvani nagysebességű vasút üzemeltetője azt mondta, hogy nem történt kár, sem személyi sérülés, bár a szolgáltatások késni fognak, mivel ellenőrzéseket végeznek az útvonalon. Hualien környékére előreláthatólag csütörtökön állhat vissza a vonatközlekedés.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!