Téves azonosítás miatt bombázta le a segélykonvojt az izraeli hadsereg

2024. április 3. – 22:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg legfőbb tábornoka, Herzi Halevi szerdai közlése szerint tévesen azonosította, ezért mért dróncsapást az izraeli hadsereg a World Central Kitchen segélykonvojára hétfőn. A támadásnak, amelyben a segélyszervezet hét munkása halt meg, Halevi szerint nem lett volna szabad megtörténnie, és az altábornagy azt is hangsúlyozta, hogy független vizsgálat fog indulni az ügyben, amely miatt még Benjamin Netanjahu is bocsánatot kért kedd este.

Ezt persze nehezen is tudnák megúszni, Joe Biden mellett, aki szerint Izrael nem tesz eleget a segélymunkások védelmében, Rishi Sunak brit, Anthony Albanese ausztrál és Donald Tusk lengyel miniszterelnök is azonnali vizsgálatot követeltek az ügyben, és így tett a kanadai külügyminiszter, Mélanie Joly is.

A WCK alapítója, José Andrés a New York Timesban szerdán megjelent írásában úgy fogalmazott, hogy mind a hét meggyilkolt segélymunkás az emberiség legjavába tartozott, és üdvözölte az izraeli kormány bejelentését a független vizsgálat indításáról.

Rajtuk kívül Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is elítélte a támadást, Ferenc pápa pedig részvétét fejezte ki az izraeli légicsapásban meghalt jótékonysági munkások halála miatt.

Az áldozatok között három brit, egy lengyel és egy ausztrál állampolgár is volt, így nem is meglepő a három ország kormányfőinek heves reakciója. Hármuk közül Tusk fogalmazta meg a legkomolyabb kritikát, ő arról írt, hogy a támadás és az arra adott izraeli reakció próbára teszi a lengyelek szolidaritását és a két ország kapcsolatát is.

Hasonlókat mondott Penny Wong ausztrál külügyminiszter is, szerinte ha Izrael továbbra is ignorálja a nemzetközi humanitárius jogot, amiben a segélymunkások védelme is beletartozik, akkor egyre inkább el fogja veszteni a nemzetközi közösség támogatását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!