Moszkvai merénylet: Irán napokkal a támadás előtt figyelmeztette a Kremlt a veszélyre

2024. április 1. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

Irán is figyelmeztette Moszkvát néhány nappal az elmúlt húsz év legvéresebb oroszországi terrortámadása előtt – írta teheráni forrásokra hivatkozva a Reuters.

Az orosz főváros nyugati peremén lévő Crocus City Hall koncerttermére március 22-én támadtak fegyveresek. A merényletben és az épületben okozott tűzben összesen 144 ember halt meg.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára – de Moszkva szerint a merényletet az iszlamista fegyveresek legfeljebb végrehajtották, ám megszervezése mögött Ukrajnát és a kijevi vezetést az Oroszországgal szembeni háborúban támogató nyugati országok titkosszolgálatai állnak. Ezt Moszkva lényegében hivatalos álláspontjává tette. Kijev visszautasította a vádat, Washington is jelezte az orosz félnek, hogy Ukrajna bizonyosan nem érintett.

Az Ukrajna ellen Oroszország által indított háború magyarázza, hogy Moszkva nyilvánosan nem tulajdonított nagy jelentőséget a nyugati figyelmeztetéseknek, amelyek egy esetleges terrorista támadás veszélyéről szóltak. Öt nappal a merénylet előtt Putyin ezeket a nyugati jelentéseket destabilizációs kísérletnek minősítette.

Igaz, eközben azért történtek letartóztatások március folyamán, bár azok egy zsinagóga elleni támadás előkészítésével voltak kapcsolatosak.

Más megvilágításba helyezi azonban a figyelmeztetéseket a Reuters értesülése, amely szerint Irán is jelezte a Kremlnek, hogy orosz területen terrortámadás készül. Teheránnal ugyanis Moszkva partneri viszonyt ápol, így az onnan érkező információkkal szemben nem kellett hogy legyenek politikai alapú fenntartásai.

Irán a Reuters szerint az ország területén januárban végrehajtott, az elmúlt negyven év legsúlyosabb támadása után vett őrizetbe olyan terroristákat – összesen harmincöt embert –, akiknek kihallgatása során derült fény arra, hogy Oroszországban is támadás készül. Nemcsak általánosságban szólt erről az értesülés, hanem konkrétan az Iszlám Állam Afganisztánban működő – a tálibokkal egyébként szintén harcban álló – ágához, az ISIS-K-hoz köthetően. Ezek egybevágtak a nyugati jelentésekkel is.

A Crocus City Hallban elkövetett merénylet után az orosz erők elfogtak négy fegyverest, akik Moszkva szerint Ukrajnába akartak átszökni, ami igazolná az ukrán kapcsolatot. A Moszkvával szövetséges Belarusz vezetője, Alekszandr Lukasenko szerint viszont a fegyveresek – mindannyian az Afganisztánnal határos Tádzsikisztán állampolgárai voltak – Belaruszon át akarták elhagyni Oroszországot, és csak kényszerből fordultak Ukrajna irányába.

Nem tudni, mennyire vette komolyan Moszkva az iráni jelzést. A merénylet nyomán hétfőn a tizedik személy letartóztatását kezdeményezték. Moszkva szerint az eddig letartóztatottak – akik láthatóan verésekkel estek túl a kihallgatásokon, egyiküknek elfogásakor a füle egy részét is levágták – mind elismerték, hogy Kijevbe mentek volna a támadás után, hogy megkapják a beígért jutalmat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!