Moszkvai merénylet: Irán napokkal a támadás előtt figyelmeztette a Kremlt a veszélyre

2024. április 1. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

Irán is figyelmeztette Moszkvát néhány nappal az elmúlt húsz év legvéresebb oroszországi terrortámadása előtt – írta teheráni forrásokra hivatkozva a Reuters.

Az orosz főváros nyugati peremén lévő Crocus City Hall koncerttermére március 22-én támadtak fegyveresek. A merényletben és az épületben okozott tűzben összesen 144 ember halt meg.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára – de Moszkva szerint a merényletet az iszlamista fegyveresek legfeljebb végrehajtották, ám megszervezése mögött Ukrajnát és a kijevi vezetést az Oroszországgal szembeni háborúban támogató nyugati országok titkosszolgálatai állnak. Ezt Moszkva lényegében hivatalos álláspontjává tette. Kijev visszautasította a vádat, Washington is jelezte az orosz félnek, hogy Ukrajna bizonyosan nem érintett.

Az Ukrajna ellen Oroszország által indított háború magyarázza, hogy Moszkva nyilvánosan nem tulajdonított nagy jelentőséget a nyugati figyelmeztetéseknek, amelyek egy esetleges terrorista támadás veszélyéről szóltak. Öt nappal a merénylet előtt Putyin ezeket a nyugati jelentéseket destabilizációs kísérletnek minősítette.

Igaz, eközben azért történtek letartóztatások március folyamán, bár azok egy zsinagóga elleni támadás előkészítésével voltak kapcsolatosak.

Más megvilágításba helyezi azonban a figyelmeztetéseket a Reuters értesülése, amely szerint Irán is jelezte a Kremlnek, hogy orosz területen terrortámadás készül. Teheránnal ugyanis Moszkva partneri viszonyt ápol, így az onnan érkező információkkal szemben nem kellett hogy legyenek politikai alapú fenntartásai.

Irán a Reuters szerint az ország területén januárban végrehajtott, az elmúlt negyven év legsúlyosabb támadása után vett őrizetbe olyan terroristákat – összesen harmincöt embert –, akiknek kihallgatása során derült fény arra, hogy Oroszországban is támadás készül. Nemcsak általánosságban szólt erről az értesülés, hanem konkrétan az Iszlám Állam Afganisztánban működő – a tálibokkal egyébként szintén harcban álló – ágához, az ISIS-K-hoz köthetően. Ezek egybevágtak a nyugati jelentésekkel is.

A Crocus City Hallban elkövetett merénylet után az orosz erők elfogtak négy fegyverest, akik Moszkva szerint Ukrajnába akartak átszökni, ami igazolná az ukrán kapcsolatot. A Moszkvával szövetséges Belarusz vezetője, Alekszandr Lukasenko szerint viszont a fegyveresek – mindannyian az Afganisztánnal határos Tádzsikisztán állampolgárai voltak – Belaruszon át akarták elhagyni Oroszországot, és csak kényszerből fordultak Ukrajna irányába.

Nem tudni, mennyire vette komolyan Moszkva az iráni jelzést. A merénylet nyomán hétfőn a tizedik személy letartóztatását kezdeményezték. Moszkva szerint az eddig letartóztatottak – akik láthatóan verésekkel estek túl a kihallgatásokon, egyiküknek elfogásakor a füle egy részét is levágták – mind elismerték, hogy Kijevbe mentek volna a támadás után, hogy megkapják a beígért jutalmat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!