Légicsapás érte az iráni konzulátust Damaszkuszban, az iráni média szerint Izrael állhat az akció mögött

2024. április 1. – 21:08

Légicsapás érte az iráni konzulátust Damaszkuszban, az iráni média szerint Izrael állhat az akció mögött
Az iráni konzulátus romjai Damaszkuszban a találat után – Fotó: Louai Beshara / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Légicsapás érte a szíriai fővárosban Irán konzulátusát – Damaszkusz és Teherán szerint Izrael áll az akció mögött.

Irán jelentős befolyással bír Szíriában – és Libanonban, ahol az Izraelt fenyegető Hezbollahot támogatja, és az utóbbi években a Hamászt is finanszírozza a Gázai övezetben –, ennélfogva korábban is voltak már izraeli támadások célpontjai iráni katonai érdekeltségek Szíriában. Ez azonban az első alkalom, hogy Damaszkuszban a diplomáciai negyedben támadás érte Irán konzulátusát, amely az ország nagykövetségének szomszédságában áll. Izrael nem kommentálta a támadással kapcsolatos kérdéseket – írta a Reuters.

Az iráni állami televízió szerint a támadásban meghalt egy magas rangú iráni katonai vezető is – írta a BBC. Libanoni források szerint ő Reza Zahedi, az iráni Forradalmi Gárda magas rangú vezetője, aki vélhetően a támadás célpontja is volt.

Az Izrael létének elismerését elutasító síita teokratikus berendezkedésű ország damaszkuszi nagykövete közölte, összesen legalább öten haltak meg a támadásban. Hosszein Akbari kemény válaszcsapást ígért Izraellel szemben a támadás után, de arról, hogy az milyen jellegű lehet, közelebbit nem árult el.

Izraeli tisztviselők a The New York Times szerint azt mondták, hogy az épület a Forradalmi Gárda központja volt, így legitim katonai célpontnak minősül.

Irán a Hamász támogatásával szerepet játszhatott abban, hogy a palesztin szervezet – amelyet az Egyesült Államokban és az EU tagországainak többségében terroristaként tartanak számon – október 7-én véres támadást hajtott végre Izraelben, 1200 embert, köztük legalább 840 civilt megölve. A támadás után – amelynek során körülbelül 240 embert túszul is ejtettek a Hamász fegyveresei – Izrael a Gázai övezetben indított katonai válaszcsapást. Ennek támadásnak a Hamász által ellenőrzött palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint több mint 32 ezer áldozata van.

A hetedik hónapja tartó gázai konfliktus kiszélesítésének esélyét növelte korábban az, hogy a Hezbollah is intézett támadásokat Izrael északi része ellen Libanonból. Kérdés, hogy az iráni diplomáciai képviseletet ért csapás után nőhet-e az esélye a konfliktus eszkalációjának. Pénteken Izrael Szíriában likvidálta a Hezbollah egyik vezetőjét is.

Az Egyesült Államok nem kommentálta a hétfői damaszkuszi akciót.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!