Légicsapás érte az iráni konzulátust Damaszkuszban, az iráni média szerint Izrael állhat az akció mögött

2024. április 1. – 21:08

Légicsapás érte az iráni konzulátust Damaszkuszban, az iráni média szerint Izrael állhat az akció mögött
Az iráni konzulátus romjai Damaszkuszban a találat után – Fotó: Louai Beshara / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Légicsapás érte a szíriai fővárosban Irán konzulátusát – Damaszkusz és Teherán szerint Izrael áll az akció mögött.

Irán jelentős befolyással bír Szíriában – és Libanonban, ahol az Izraelt fenyegető Hezbollahot támogatja, és az utóbbi években a Hamászt is finanszírozza a Gázai övezetben –, ennélfogva korábban is voltak már izraeli támadások célpontjai iráni katonai érdekeltségek Szíriában. Ez azonban az első alkalom, hogy Damaszkuszban a diplomáciai negyedben támadás érte Irán konzulátusát, amely az ország nagykövetségének szomszédságában áll. Izrael nem kommentálta a támadással kapcsolatos kérdéseket – írta a Reuters.

Az iráni állami televízió szerint a támadásban meghalt egy magas rangú iráni katonai vezető is – írta a BBC. Libanoni források szerint ő Reza Zahedi, az iráni Forradalmi Gárda magas rangú vezetője, aki vélhetően a támadás célpontja is volt.

Az Izrael létének elismerését elutasító síita teokratikus berendezkedésű ország damaszkuszi nagykövete közölte, összesen legalább öten haltak meg a támadásban. Hosszein Akbari kemény válaszcsapást ígért Izraellel szemben a támadás után, de arról, hogy az milyen jellegű lehet, közelebbit nem árult el.

Izraeli tisztviselők a The New York Times szerint azt mondták, hogy az épület a Forradalmi Gárda központja volt, így legitim katonai célpontnak minősül.

Irán a Hamász támogatásával szerepet játszhatott abban, hogy a palesztin szervezet – amelyet az Egyesült Államokban és az EU tagországainak többségében terroristaként tartanak számon – október 7-én véres támadást hajtott végre Izraelben, 1200 embert, köztük legalább 840 civilt megölve. A támadás után – amelynek során körülbelül 240 embert túszul is ejtettek a Hamász fegyveresei – Izrael a Gázai övezetben indított katonai válaszcsapást. Ennek támadásnak a Hamász által ellenőrzött palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint több mint 32 ezer áldozata van.

A hetedik hónapja tartó gázai konfliktus kiszélesítésének esélyét növelte korábban az, hogy a Hezbollah is intézett támadásokat Izrael északi része ellen Libanonból. Kérdés, hogy az iráni diplomáciai képviseletet ért csapás után nőhet-e az esélye a konfliktus eszkalációjának. Pénteken Izrael Szíriában likvidálta a Hezbollah egyik vezetőjét is.

Az Egyesült Államok nem kommentálta a hétfői damaszkuszi akciót.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!