Franciaország több száz páncélozott járművet és légvédelmi rakétát szállít Ukrajnának

2024. március 31. – 11:22

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország több száz régi, de még működőképes páncélozott járművet és Aster rakétákat szállít Ukrajnának, írja a Digi24.

Sébastien Lecornu védelmi miniszter bejelentése szerint a páncélozott járművek és rakéták egy új, Kijevnek az Oroszország elleni háborúban nyújtott segélycsomag részekei.

A francia védelmi miniszter szerint egy ekkora frontvonal fenntartásához az ukrán hadseregnek nem csak szüksége van a páncélozott személyszállító járművekre, de abszolút kulcsfontosságúak a csapatok mobilitásához.

Sébastien Lecornu a La Tribune című lapnak úgy fogalmazott a régi, de még működőképes felszerelés jelentős hasznot hoz majd Ukrajnának. És több százaz tételről beszélhetünk 2024-re és 2025 elejére.

A páncélozott szállító harcjárművek több mint 40 évesek, helyükbe új generációs Griffon páncélozott járművek lépnek a francia hadseregben.

Franciaország ezzel Kijev sürgős kérésére is válaszolt, hisz az Aster rakéták Ukrajna légvédelmi képességeit erősíti.

„Emellett nagyon rövid időn belül távvezérelt lőszereket is fejlesztünk, hogy azokat még a nyáron eljuttassuk az ukránoknak” – tette hozzá a miniszter.

A francia kormány nyomást gyakorol a védelmi iparra, hogy többet és gyorsabban termeljen, hogy biztosítsa Ukrajna fenntartható támogatását az Oroszországgal vívott háborúban, de a francia hadsereg igényeinek biztosítása és a külföldi megrendelések teljesítése érdekében is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!