Londoni otthona előtt késeltek meg egy iráni újságírót

2024. március 30. – 18:46

Londoni otthona előtt késeltek meg egy iráni újságírót
Pouria Zeraati iráni újságíró kórházi ágyán, a pénteki késes támadás után – Fotó: Pouria Zeraati / Instagram

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba Pouria Zeraatit, az Egyesült Királyságban működő Iran International nevű tévécsatorna műsorvezetőjét, miután ismeretlenek késsel támadtak rá pénteken, londoni otthona előtt, írja a CNN. A támadás után az elkövetők elmenekültek, a brit rendőrség pedig terrorellenes nyomozást indított.

A támadás indítékai egyelőre tisztázatlanok, de a hivatalos közlés szerint több szálon is zajlik az eset körülményeinek felderítése, tekintettel Zeraati foglalkozására, valamint a tényre, hogy Teherán korábban terrorista szervezetnek minősítette és zavargások szításával vádolta az iráni államtól független médiumot.

Az ügy előzménye, hogy az ITV tavaly feltárta, hogy iráni kémek 200 ezer dollárt akartak fizetni egy embercsempésznek, hogy ölje meg az Iran International két újságíróját. Válaszként az idei év elején a brit kormány szankciókat vetett ki az Iszlám Forradalmi Gárda hét tagjára.

Bár a pénteki támadás után kiadott hivatalos nyilatkozatában a brit Országos Újságírói Unió tisztségviselői gondosan kerülték, hogy Iránt hibáztassák a történtek miatt, a szervezet főtitkára, Michelle Stanistreet úgy fogalmazott, hogy a brutális késelés félelmet kelt az Iran International és a BBC perzsa szolgálatának tagjai körében, ezért a nemzetközi közösségnek fokoznia kell a nyomást Iránra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!