Kemoterápiás kezelést kap Katalin hercegné

2024. március 22. – 20:03

Kemoterápiás kezelést kap Katalin hercegné
Katalin brit hercegné a videón, amiben bejelentette a diagnózist – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Megelőző kemoterápiás kezelést kap Katalin brit hercegné, írja a BBC. A királyi udvar péntek esti közleménye szerint a brit trónörökös, Vilmos herceg feleségének szervezetében a januári műtétje után találtak rákos sejteket.

Katalin hercegné egy, az X közösségi oldalra feltöltött videóban számolt be a diagnózisról.

A 42 éves Katalin megköszönte a támogató üzeneteket, és az őt kezelő orvoscsapatnak is kifejezte a háláját.

Elmondása szerint januárban, az alhasi műtétje előtt még nem tudták, hogy rákos sejtek is jelen lennének a szervezetében, de a beavatkozás után a tesztek már kimutatták azokat. A hercegné szerint sokként érte családját a hír, és jelenleg a kemoterápia kezdeti fázisában van.

„Vilmos és én minden megtettünk, hogy ezt a folyamatot a lehető legdiszkrétebben kezeljük a családunk érdekében. El tudják képzelni, hogy ez mennyi időbe telik. Időbe telt, hogy felépüljek a műtét után, hogy elkezdhessem a kezelést. De ami fontosabb, időre volt szükség, hogy megfelelő módon el tudjuk magyarázni mindezt Györgynek, Saroltának és Lajosnak, és biztosíthassuk őket, hogy rendbe jövök” – mondta Katalin hercegné a gyerekeiről.

A hercegi pár gyerekei tíz-, nyolc- és ötévesek. A bejelentést a Guardian szerint pont akkorra időzítették, amikor tavaszi szünet kezdődik az iskolákban, így több idejük lehet a gyerekeknek megemészteni a hírt a családjuk körében.

A hercegné azt is mondta a videóban, hogy jó az állapota, és egyre erősebbnek érzi magát, ha azokra a dolgokra fókuszál, amelyek segítik a testi és lelki gyógyulásban. Mint mondta, Vilmos herceg támogatása és gondoskodása ebben sokat segít.

„Reméljük, hogy megértik, hogy a családunknak most egy időre térre és privát szférára van szüksége, hogy befejezhessem a kezeléseket” – mondta. Katalin reméli, hogy nemsokára visszatérhet a feladataihoz, amiket mindig nagyon élvez, de egyelőre a felépülésre koncentrál.

„Azt szeretném mondani mindenkinek, aki ezzel a betegséggel szembesül, bármilyen formában, kérem, hogy ne veszítsék el a hitüket és a reményt. Nem vagytok egyedül” – mondta. A Kensington-palota új közleménye – szokás szerint – nem részletezte, hogy a hercegné pontosan milyen rákos megbetegedésben szenvedhet, de azt elárulták, hogy a kezelés február elején kezdődött el – írja a Guardian.

Katalin hercegné az év elején tűnt el hónapokra a nyilvánosság elől. Januárban hasi műtéten esett át, azóta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Rengeteg konteó keringett az interneten azzal kapcsolatban, hogy miért tűnt el ennyire, ilyen sok időre.

Február elején Katalin hercegné apósánál, III. Károly brit királynál is rákot diagnosztizáltak. A bejelentés után a Buckingham-palota közleményt adott ki.

Eszerint Károly király „nagyon büszke Katalinra, amiért olyan bátran beszélt, és továbbra is a legszorosabb kapcsolatban áll szeretett menyével”.

Mint írják, a királyi pár továbbra is támogatja, és szeretettel veszi majd körül a családot ebben a nehéz időszakban.

A hercegné betegségének hírére Rishi Sunak miniszterelnök az X-en kívánt jobbulást a hercegnének. Emellett azonban kritizálta a sajtót és a közösségi médiát is, amiért az elmúlt hónapokban árgus szemekkel figyelték az állapotát. „Amikor egészségügyi kérdésekről van szó, ahogy mindenki másnak, neki is kijár a magánélet védelme, hogy a kezelésre és a családjára koncentrálhasson” – írta.

Harry sussexi herceg rövid üzenetben kívánt gyógyulást Katalinnak. Harry négy éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként végzett munkájával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel együtt Kaliforniába költözött. A sussexi herceg viszonya azóta is feszült a család többi tagjával, mindenekelőtt Vilmossal és Katalinnal, és a helyzeten csak rontott a Harry által tavaly megjelentetett, a királyi család életéről kényes részleteket feltáró könyv.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!