Kemoterápiás kezelést kap Katalin hercegné

2024. március 22. – 20:03

Kemoterápiás kezelést kap Katalin hercegné
Katalin brit hercegné a videón, amiben bejelentette a diagnózist – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Megelőző kemoterápiás kezelést kap Katalin brit hercegné, írja a BBC. A királyi udvar péntek esti közleménye szerint a brit trónörökös, Vilmos herceg feleségének szervezetében a januári műtétje után találtak rákos sejteket.

Katalin hercegné egy, az X közösségi oldalra feltöltött videóban számolt be a diagnózisról.

A 42 éves Katalin megköszönte a támogató üzeneteket, és az őt kezelő orvoscsapatnak is kifejezte a háláját.

Elmondása szerint januárban, az alhasi műtétje előtt még nem tudták, hogy rákos sejtek is jelen lennének a szervezetében, de a beavatkozás után a tesztek már kimutatták azokat. A hercegné szerint sokként érte családját a hír, és jelenleg a kemoterápia kezdeti fázisában van.

„Vilmos és én minden megtettünk, hogy ezt a folyamatot a lehető legdiszkrétebben kezeljük a családunk érdekében. El tudják képzelni, hogy ez mennyi időbe telik. Időbe telt, hogy felépüljek a műtét után, hogy elkezdhessem a kezelést. De ami fontosabb, időre volt szükség, hogy megfelelő módon el tudjuk magyarázni mindezt Györgynek, Saroltának és Lajosnak, és biztosíthassuk őket, hogy rendbe jövök” – mondta Katalin hercegné a gyerekeiről.

A hercegi pár gyerekei tíz-, nyolc- és ötévesek. A bejelentést a Guardian szerint pont akkorra időzítették, amikor tavaszi szünet kezdődik az iskolákban, így több idejük lehet a gyerekeknek megemészteni a hírt a családjuk körében.

A hercegné azt is mondta a videóban, hogy jó az állapota, és egyre erősebbnek érzi magát, ha azokra a dolgokra fókuszál, amelyek segítik a testi és lelki gyógyulásban. Mint mondta, Vilmos herceg támogatása és gondoskodása ebben sokat segít.

„Reméljük, hogy megértik, hogy a családunknak most egy időre térre és privát szférára van szüksége, hogy befejezhessem a kezeléseket” – mondta. Katalin reméli, hogy nemsokára visszatérhet a feladataihoz, amiket mindig nagyon élvez, de egyelőre a felépülésre koncentrál.

„Azt szeretném mondani mindenkinek, aki ezzel a betegséggel szembesül, bármilyen formában, kérem, hogy ne veszítsék el a hitüket és a reményt. Nem vagytok egyedül” – mondta. A Kensington-palota új közleménye – szokás szerint – nem részletezte, hogy a hercegné pontosan milyen rákos megbetegedésben szenvedhet, de azt elárulták, hogy a kezelés február elején kezdődött el – írja a Guardian.

Katalin hercegné az év elején tűnt el hónapokra a nyilvánosság elől. Januárban hasi műtéten esett át, azóta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Rengeteg konteó keringett az interneten azzal kapcsolatban, hogy miért tűnt el ennyire, ilyen sok időre.

Február elején Katalin hercegné apósánál, III. Károly brit királynál is rákot diagnosztizáltak. A bejelentés után a Buckingham-palota közleményt adott ki.

Eszerint Károly király „nagyon büszke Katalinra, amiért olyan bátran beszélt, és továbbra is a legszorosabb kapcsolatban áll szeretett menyével”.

Mint írják, a királyi pár továbbra is támogatja, és szeretettel veszi majd körül a családot ebben a nehéz időszakban.

A hercegné betegségének hírére Rishi Sunak miniszterelnök az X-en kívánt jobbulást a hercegnének. Emellett azonban kritizálta a sajtót és a közösségi médiát is, amiért az elmúlt hónapokban árgus szemekkel figyelték az állapotát. „Amikor egészségügyi kérdésekről van szó, ahogy mindenki másnak, neki is kijár a magánélet védelme, hogy a kezelésre és a családjára koncentrálhasson” – írta.

Harry sussexi herceg rövid üzenetben kívánt gyógyulást Katalinnak. Harry négy éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként végzett munkájával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel együtt Kaliforniába költözött. A sussexi herceg viszonya azóta is feszült a család többi tagjával, mindenekelőtt Vilmossal és Katalinnal, és a helyzeten csak rontott a Harry által tavaly megjelentetett, a királyi család életéről kényes részleteket feltáró könyv.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!