Iohannis Mark Ruttéról: Enyhén eltérnek az elképzeléseink a NATO jövőjéről

2024. március 21. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő az Európai Tanács csütörtöki ülése előtt kijelentette, hogy a NATO jövőjével kapcsolatos elképzelése némileg eltér a katonai szövetség főtitkári tisztségére szintén pályázó Mark Ruttéétól, írta az Agerpres.

Az újságírók egyebek mellett arról faggatták az elnököt, hogy szerinte mi különbözteti meg ellenjelöltjétől, Mark Rutte holland kormányfőtől. „Úgy gondolom, hogy az eltérő földrajzi és történelmi háttér mellett a NATO jövőjével kapcsolatos elképzeléseink is enyhén különböznek. Egyaránt konstruktívak, de némileg különbözőek” – válaszolt Iohannis.

A román államfő azt is elmondta, hogy Ruttéval „normális” a kapcsolata, és a kettejük közötti versengés „építő jellegű”.

Arra a kérdésre, hogy tárgyalt-e a Rutte NATO-főtitkári jelöltségét támogató államok képviselőivel is, Iohannis azt válaszolta, hogy az érintett államok és képviselőik maguk fogják majd kifejteni az álláspontjukat, nem az ő tiszte beszélni erről. Hozzátette: ezekben a kérdésekben csak a NATO keretében szokás nyilatkozni.

Az újságírók arra is kíváncsiak voltak, hogy Iohannisnak szándékában áll-e valamely más vezetői tisztséget megpályázni az Európai Unióban. „Én a NATO-tisztségre koncentrálok” – válaszolta a román államfő.

Mark Rutte szerint Klaus Iohannis „csodálatos ember”, aki „tíz éve Románia elnöke és majdnem mindig jó volt vele együtt dolgozni”, „hiteles vezetője az országának” – idézte a holland kormányfőt a Digi24.ro.

Klaus Iohannis március 12-én jelentette be, hogy versenybe száll a NATO főtitkári tisztségéért. Elemzők szerint a román államfő számára az nyitotta meg az utat a NATO főtitkári tisztségéhez, hogy a jelöltet a szokásjog szerint konszenzussal választják ki a tagállamok. Az is felmerült, hogy Iohannis bejelentkezése mögött más szándékok húzódnak meg, a román államfő voltaképp nem a NATO-főtitkári posztot, hanem valamelyik uniós intézmény vezetését célozta meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!