Zaharova: Románia jóval többel tartozik, mint a kincsek, amiket most visszakövetel Oroszországtól

2024. március 15. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Románia azért kéri vissza Oroszországtól a kincseket, mert így szeretné megoldani a gazdasági problémáit, írta a Telegramon közzétett bejegyzésében Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Zaharova szerint Romániának „szakértők szerint” 20-25-ször nagyobb a tartozása Oroszország és a Szovjetunió felé mint az 1916-17-ben Oroszországnak átadott romániai vagyon, írta a RIA Novosztyi hírügynökség alapján az Agerpres.

A Komszomolszkaja Pravda lap szintén Zaharovát idézi, aki szerint 1949-ben Moszkva „elengedte Románia majdnem teljes tartozását, amelyet a második világháborúban okozott károkkal halmozott fel”.

1916 és 1917 között Románia a cári Oroszországba küldte megőrzésre a nemzeti vagyont, ami 91 tonna aranyból, műkincs-gyűjteményekből, ékszerekből, archívumokból állt, a Szovjetunió viszont ennek csak kis részét szolgáltatta vissza 1935-ben és 1956-ban.

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott egy állásfoglalást az „Oroszország által ellopott romániai kincsek visszaszolgáltatásáról”. Az intézmény honlapja szerint először került szóba az Európai Parlamentben az ügy. A vita során a román képviselők, függetlenül attól, hogy mely politikai csoportosulás tagjai, egyöntetűen amellett érveltek, hogy a román nemzeti vagyon részét képező értékeknek vissza kell kerülniük Romániához.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!