EP: Oroszország adja vissza az ellopott román nemzeti vagyont

2024. március 14. – 20:35

EP: Oroszország adja vissza az ellopott román nemzeti vagyont
Traian Băsescu volt román elnök, jelenlegi EP-képviselő felszólalása az EP plenáris ülésén 2024. március 14-én – Fotó: Philippe Stirnweiss / Európai Unió

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott egy állásfoglalást az „Oroszország által ellopott romániai kincsek visszaszolgáltatásáról”. Az intézmény honlapja szerint először került szóba az Európai Parlamentben az ügy. A vita során a román képviselők, függetlenül attól, hogy mely politikai csoportosulás tagjai, egyöntetűen amellett érveltek, hogy a román nemzeti vagyon részét képező értékek vissza kell, hogy kerüljenek Romániához.

Ezeket, egyebek mellett 91,5 tonna aranyat és számos, kiemelt kulturális értéket képező műtárgyat, fel kell venni azon követelések sorába, melyeket az unió Oroszországgal szemben támaszt. Nyilván, erre a háború befejeztével kerülhet csak sor, hiszen az EU és az Oroszország között fennálló jelenlegi kapcsolatok nem alkalmasak arra, hogy ezeket a követeléseket érvényre juttassák.

Az említett kincseket egyébként az első világháború idején a román vezetés abból a célból bízta a cári Oroszországra, hogy megőrizze és visszaszolgáltassa őket, amikor a megszállás veszélye elhárul. Azonban ez nem történt meg, a szovjet időkben a kincsek egy részét visszaadták ugyan, azonban a legértékesebb műtárgyak és az aranykincs jelenleg is Moszkvában van.

A G4Media beszámolója szerint a román EP-képviselők pártállástól függetlenül amellett érveltek, hogy a kérdésnek szerepelnie kell majd azon követelések sorában, melyeket az EU a háború lezárulta után behajt majd Oroszországon. A képviselőtestület az indítványt nagy többséggel elfogadta.

Traian Băsescu volt román elnök, jelenlegi EP-képviselő azt fejtegette, hogy „az elmúlt 100 évben Oroszország három drága dologtól fosztotta meg a románokat: a szabadságtól (...), Románia nemzeti kincseitől (...) és Besszarábia földjétől, amelyet a bűnös Ribbentrop-Molotov-paktum szakított el Románia testétől”.

„Ami ma történik, az azt jelenti, hogy az EP részese lesz Románia küzdelmének, melyet a nemzeti kincsei visszaszerzéséért folytat” – hangsúlyozta a volt román elnök.

Dacian Cioloș volt román miniszterelnök, EP-képviselő, a Renew frakció képviselője szerint „a vita nagyon világosan megmutatja, milyen történelmi traumákat éltek át a román állampolgárok”.

„Remélem, ez hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsük, hogyan fosztogattak és fosztogatnak a Kreml totalitárius rezsimjei (...) Határozottan kell válaszolnunk Oroszországnak. Románia már megfizette az orosz diktatúra és imperializmus árát, és ennek tanulságul kell szolgálnia a mai Európa számára” – jelentette ki Cioloș.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!