A lengyel külügyminiszter nem zárja ki a NATO-csapatok ukrajnai bevetését

2024. március 9. – 20:22

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel külügyminiszter a NATO szárazföldi csapatai bevetésének lehetőségét mérlegeli az orosz-ukrán háború kapcsán. Az álláspontja megegyezik a Macronéval, azonban a lengyel miniszterelnök, Donald Tusk kizártnak tartja ezt.

„A NATO-csapatok jelenléte Ukrajnában nem elképzelhetetlen. Üdvözlöm Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezését” – idézte Radoslaw Sikorskit a lengyel külügyminisztérium az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében. Egy ilyen lehetőség azt jelenthetné, hogy „Putyin fél, ahelyett, hogy mi félnénk Putyintól”.

Macron mintegy másfél hete, egy Ukrajnának szánt segélykonferencia után azt mondta, hogy nem zárja ki, hogy szárazföldi csapatokat vezényeljen hadseregéből. Ugyanakkor elismerte, hogy „nincs konszenzus a szárazföldi csapatok hivatalos bevetéséről, de semmit sem szabad kizárni, és mindent megteszünk, hogy Oroszország ne győzzön”. Később megerősítette, hogy minden szava, amelyet az ukrajnai háborúban való tervezett nyugati részvételről mondott, kimért, átgondolt és megfontolt.

Németország elutasítja ezt a lehetőséget. Donald Tusk lengyel miniszterelnök is hangsúlyozta a múlt héten, hogy nem küldene lengyel szárazföldi csapatokat Ukrajnába.

Nem biztos, hogy elkerülhető lenne Oroszország és a NATO konfliktusa, ha a szövetség alakulatokat küldene Ukrajnába, reagált Putyin szóvivője is a francia elnök szavaira.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is azonnal nyugtatni igyekezett a kedélyeket, miszerint az észak-atlanti védelmi szövetség nem küld alakulatokat az Oroszország által részben megszállt Ukrajnába. Egyúttal a NATO vezetői üdvözölték, hogy Svédország teljes jogú taggá vált, így erősíti a stabilitást az észak-európai régióban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!