Felmérés: a kegyelmi ügyért Orbán Viktort tartja felelősnek a magyarországi lakosság többsége

2024. március 7. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar közvélemény elsősorban Orbán Viktor miniszterelnököt tartja felelősnek az utóbbi évek legnagyobb horderejű belpolitikai botránya, a kegyelmi ügy miatt, írja a Telex a Republikon Intézet február végi reprezentatív felmérését ismertetve.

A teljes magyarországi lakosság körében csak minden negyedik ember gondolja úgy, hogy a K. Endre megkegyelmezéséért az ügy kirobbanása után lemondó Novák Katalin köztársasági elnök a felelős. Az ellenzéki és kormánypárti szavazók véleménye természetesen merőben eltér a köztársasági elnök és a miniszterelnök szerepével kapcsolatban, derül ki a kutatás eredményeiből.

Még kevesebben gondolják úgy, hogy Novák tanácsadója, Balog Zoltán püspök közbenjárása állhat a kegyelmi döntés hátterében. Alig a válaszadók hetede szerint felelős ezért a püspök.

Legkevesebben pedig azok vannak, akik Varga Judit volt igazságügyi miniszter felelősségét emelték ki. A kutatás készítői szerint Varga Judit megítélésében szerepe lehet a miniszter volt férje, Magyar Péter megszólalásainak is. Részben ezek miatt irányul kevesebb figyelem és népharag a volt miniszterre, aki szintén a botrány kezdete után mondott le és bejelentette, hogy távozik a közéletből.

Bár a háttérben lezajlott események számos részlete továbbra is homályos, a rendelkezésre álló információk szerint K. Endre Orbán Viktor tudta nélkül kapott kegyelmet. Kevéssé valószínű, hogy a miniszterelnök beleegyezett volna egy ilyen döntésbe, részben annak politikai kockázata miatt. Másfelől látható az is, hogy a magyar állam működését sokan olyan mértékben centralizáltnak gondolják, hogy a felelősség egy része a csúcsra járatott megafonos és egyéb kommunikációs manőverek ellenére is visszahullott a miniszterelnökre. Ennek a felmérés készítői szerint részben az lehet a magyarázata, hogy az Orbán-kormány egyik tagjának kezén is átment a kérelem, mielőtt a köztársasági elnök asztalára került.

A Fidesz-KDNP szavazóinak körében is akadnak olyanok, akik a miniszterelnök felelősségét látják a kegyelmi ügy mögött. A kormánypárti szavazók mintegy tíz százaléka nem hiszi el, hogy Orbán csak a sajtóból értesült a döntésről.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!