Bűnösnek találták gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában a fegyvermestert, aki valódi tölténnyel töltött fegyvert adott Alec Baldwin kezébe

2024. március 7. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

Az új-mexikói ügyészség bűnösnek találta gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában Hannah Gutierrez-Reed filmes fegyvermestert, aki Alec Baldwin kezébe adta a töltött fegyvert, mielőtt az elsült volna 2021 októberében a Rust című film forgatásán, írja a BBC. Az esküdtek három órán át tanácskoztak, mielőtt megszületett volna az ítélet szerdán. Gutierrez-Reed akár 18 hónap börtönbüntetést is kaphat. A nőt bizonyítékokkal való visszaélés miatt is vádolták, abban azonban nem találták bűnösnek.

„Ez az ügy soha véget nem érő biztonsági hibákról szól, amelyek egy ember halálához vezettek” – mondta Kari T. Morrissey új-mexikói ügyész. Szerinte Gutierrez-Reed „hanyag” és „meggondolatlan” volt, amikor nem vette észre, hogy a forgatáson használt töltények közé valódi golyók is kerültek.

Az ügyészek bizonyították, hogy Gutierrez-Reed kaliforniai otthonából került egy doboz valódi lőszer a forgatásra. Bár az ügyész szerint nem szándékosan. Morrissey azt is hozzátette, hogy a szerencsétlenség után Gutierrez-Reed „sokkal inkább aggódott a karrierje miatt”, mintsem az áldozatokért. A fegyvermester ügyvédje szerint ugyanakkor nem csak Gutierrez-Reed felelős a történtekért. A nő ügyvédje fellebbezni fog az ítélet ellen.

A tárgyaláson a tanúk között ott volt a film rendezője, Joel Souza is, akit szintén találat ért, de ő túlélte. Souza azt mondta, emlékszik arra, hogy a lövés után Gutierrez-Reed többször azt kiabálta, hogy „sajnálom Joel.”

Hannah Gutierrez-Reed a kerületi bíróságon az új mexikói Santa Fe-ben 2024. március 6-án – Fotó Getty Images / AFP
Hannah Gutierrez-Reed a kerületi bíróságon az új mexikói Santa Fe-ben 2024. március 6-án – Fotó Getty Images / AFP

Mint írtuk, Baldwin ellen ismét vádat emelt az új-mexikói esküdtszék. Az Emmy-díjas színész ellen a korábbi vádakat 2023 áprilisában, két héttel a büntetőper kezdete előtt ejtették. Akkor az esküdtszék azt közölte, hogy a döntésük nem menti fel az amerikai színészt a bűnösség alól, a vizsgálatot tovább folytatják. Baldwin ügyvédjei most a BBC-nek azt mondták, hogy már alig várják a tárgyalást.

Alec Baldwin kezében 2021. október 21-én az új-mexikói Santa Fében, a Rust című film forgatása közben elsült a kellékként használt fegyver, a lövéstől meghalt a vezető operatőr, a 42 éves Halyna Hutchins. A kellékfegyverben máig tisztázatlan módon éles lőszer volt. A színészt gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták, óvadék ellenében szabadlábon védekezhetett. Baldwin egyébként ártatlannak vallotta magát, és beleegyezett a bíróság feltételeibe.

Korábban azt is írtuk, hogy ha bűnösnek találják, akár maximum 18 hónap börtönbüntetést és maximum 5000 dolláros pénzbírságot kaphat, de később a Guardian hat hónap próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésről írt. Az ügyről, illetve annak hátteréről annak idején ebben a cikkben írtunk részletesen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!