Magyarország ellenzi Mark Rutte jelölését a NATO élére

2024. március 6. – 13:43

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország bejelentette, hogy ellenzi Mark Rutte holland miniszterelnök jelölését Jens Stoltenberg utódjául a NATO élére, ami az ukrajnai háború közepette kulcsfontosságú poszt – írja az AFP.

„Egyáltalán nem támogathatjuk egy olyan főtitkár kinevezését, aki a múltban térdre akarta kényszeríteni Magyarországot” – mondta Peter Szijjártó Péter magyar külügyminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján. „Ez meglepő lenne a mi részünkről” – tette hozzá.

Kijelentése azért is fontos, mert a NATO-főtitkár kinevezéséről konszenzussal döntenek. És konszenzushoz való eljutás azzal jár együtt, hogy minden egyes csoporttag véleményét komolyan veszik és megfontolják.

Mark Rutte az elmúlt években rendszeresen bírálta a Orbán Viktor miniszterelnök jogállamiság elleni törekvéseit.

2021-ben egy homofóbnak minősített magyar törvényen feldühödve azt mondta, hogy a közép-európai országnak „semmi keresnivalója az Európai Unióban”, és ha az uniós értékek nem felelnek meg neki, Orbán egyszerűen aktiválhatja az uniós szerződés 50. cikkelyét, „amelyet erre hoztak létre”, és kiléphet az EU-ból.

Az 57 éves Mark Rutte a NATO legfőbb diplomáciai és katonai hatalma, az Egyesült Államok, valamint Németország és az Egyesült Királyság nyilvános támogatását élvezi.

A 2010 óta liberális miniszterelnök bejelentette, hogy távozik a holland politikai színtérről, de az új holland kormány megalakulásáig hivatalában marad. A kormányalakítási tárgyalások a novemberi választások óta megrekedtek, miután a szélsőjobboldali Geert Wilders győzött.

Magyarország, az egyetlen olyan EU-tagállam, amely szoros kétoldalú kapcsolatokat ápol Oroszországgal, február végén, a szövetségeseket frusztráló késedelmek után utolsóként ratifikálta Svédország NATO-tagságát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!