Újabb három államot húzott be simán Trump a republikánus előválasztáson

2024. március 3. – 08:49

Másolás

Vágólapra másolva

Missouriban, Idahóban és Michiganben is nagyon simán nyerte meg a szombati republikánus előválasztást a párt elnökjelölti posztjáért sorozatban harmadjára is nagy esélyekkel induló Donald Trump szombaton. Így az egyetlen dolog, ami miatt Trump aggódhat, az némi párton belüli feszültség Michiganben, ez ugyanis többek szerint árthat a kampányának a kulcsfontosságú csatatérállamban – írja a Reuters.

Az exelnök Michiganben mind a tizenhárom kerületet megnyerte a párt közlése szerint, és összességében 98 százalékos támogatással húzta be az államot, ami konkrétan azt jelenti, hogy 1575 szavazatot kapott, míg egyetlen riválisa, Nikki Haley 36-ot. Az egyik jelölőgyűlésen annyira biztosak voltak Trump győzelmében, hogy a folyamat lerövidítése érdekében arra kérték Haley támogatóit, hogy álljanak fel – 185 delegáltból egyetlen ember állt fel.

Ettől még viszont nem lehet maradéktalan Trump öröme, ugyanis az államban hónapok óta belviszályok dúlnak a Republikánus Pártban, miután január elején leváltották a helyi szervezet vezetőjét, Kristina Karamót, és a Trump által amúgy támogatott Pete Hoekstrát ültették a helyére. Karamónak viszont maradtak támogatói, és szervezett is egy ellengyűlést Detroitba a szombati, Grand Rapidsban tartott gyűlés idejére. Megtartani viszont nem tudta, mert a bíróság a kihajítóinak adott igazat a héten.

Jelölőgyűléseket így is tartottak a támogatói, de ezek eredményeit aligha fogja majd elismerni a Republikánus Párt.

Trump Michigan mellett Missourit és Idahót is meggyőző fölénnyel húzta be szombaton, mindkét helyen az összes delegáltat ő szerezte meg. A volt elnök korábban már Iowában, New Hampshire-ben, Nevadában, a Virgin-szigeteken és Dél-Karolinában is győzött, azaz, ha lehet, még valószínűbbnek tűnik, hogy ő lesz a párt elnökjelöltje. Ez persze már az előválasztások előtt sem igazán volt kérdés, ezért is érdekes, hogy Nikki Haley továbbra sem adja fel.

Ennek oka az lehet, hogy Haley arra apellál, hogy Trumpot elítélik a novemberi választás előtt a sok ügye közül valamelyikben, és nem indulhat majd. Az is lehetséges, hogy hosszú távra tervez – ha Trump győz, akkor többször nem indulhat majd újra, ha pedig veszít, akkor a republikánusokban felmerülhet, hogy új ember kell a hatalom visszaszerzéséhez. Az mindenesetre biztos, hogy a közelgő szuperkedden érdekelt államokban jelentős összegeket terveznek elkölteni. Erről itt írtunk bővebben, Donald Trump dominanciáját és a Bidennel való versengését pedig ebben a podcastban veséztük ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!