Legalább két embert, köztük egy ellenzéki politikust is őrizetbe vettek Navalnij moszkvai temetése során

2024. március 1. – 12:35

Legalább két embert, köztük egy ellenzéki politikust is őrizetbe vettek Navalnij moszkvai temetése során
Gyászolók gyülekeznek a moszkvai templom előtt, ahol a néhai orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij gyászszertartása zajlik 2024. március 1-jén – Fotó: Alekszandr Nemenov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Fokozott hatósági előkészületek és hatalmas közérdeklődés mellett temették el pénteken, Moszkvában Alekszej Navalnijt, a legismertebb orosz ellenzéki politikust, akinek halálhírét február 16-án adta ki az Oroszországban legszigorúbban őrzött 3. számú büntetőtelep.

A BBC tudósítása szerint Navalnij gyászmiséjét abban a negyedben tartották Moszkvában, ahol maga is éveket élt családjával. Az Istenszülő Ikon-templomhoz vezető út mentén több ezer ember gyűlt össze, sokan virágokkal a kezükben érkeztek. „Köszönjük! Nem felejtünk Navalnij!” – kiabálta a helyszínen lévő tömeg egy része. A BBC beszámolója szerint többen sírtak a tömegben.

„Alekszej, te nem féltél, és mi sem félünk!”

skandálták. A gyászolók egy része „Gyilkos Putyin” rigmust is kiabálta, emellett háborúellenes jelszavak is elhangzottak. A CNN egy emberi jogi szervezetre hivatkozva azt írja, hogy egy embert már őrizetbe vettek a helyszínen, és 22 másik embert akkor, amikor a temetésre igyekeztek. A BBC szerint két embert vettek őrizetbe a temetésen, köztük egy orosz ellenzéki politikust.

Az elhunyt politikus koporsója dél körül érkezett meg a templomba, a sajtó nem mehetett be a szertartásra. A jelenlevők azonban készíthettek felvételt. Nem sokkal később megjelent egy videó, amin Navalnij látható a nyitott koporsóban.

Az Istenszülő Ikon-templom kertjét a hatóságok lezárták – Fotó: Olga Maltseva / AFP Az Istenszülő Ikon-templom kertjét a hatóságok lezárták – Fotó: Olga Maltseva / AFP
Az Istenszülő Ikon-templom kertjét a hatóságok lezárták – Fotó: Olga Maltseva / AFP

Navalnij szülei, Anatolij és Ljudmilla Navalnij részt vettek a gyászmisén. Egyikük sem nyilatkozott a szertartás előtt, de a templomból kifele jövet sokan megölelték és megtapsolták őket, köszönetet is mondtak nekik. A helyszínen voltak a moszkvai német, francia és amerikai nagykövetek is, ők a templomban rótták le tiszteletüket.

Navalnij özvegye, Julija Navalnaja viszont nem vett részt a temetésen. Feltételezések szerint jelenleg külföldön tartózkodik, de pontos holléte ismeretlen. Navalnaja X-en írt bejegyzésben búcsúzott férjétől.

„Aljosa, köszönöm a 26 év abszolút boldogságot. Igen, boldogság még az elmúlt három évben is. Köszönet a szerelemért, amiért mindig támogattál, amiért még a börtönből is megnevettettél, amiért mindig gondoltál rám. Nem tudom, hogyan éljek nélküled, de igyekezni fogok, hogy boldog legyél, és büszke lehess rám. Nem tudom, hogy bírom-e vagy sem, de megpróbálom. (…) Egy napon biztosan találkozunk. (…) Örökké szeretlek. Nyugodj békében” – írta. Julija Navalnij nevét szintén skandálni kezdte a tömeg a temetés után.

Navalnij testvére, Oleg Navalnij szintén a közösségi médiában búcsúzott bátyjától „Aludj nyugodtan, tesó, és ne aggódj semmi miatt” – írta. Oleg Navalnijt néhány nappal bátyja halála után felvették Oroszország keresett listájára, miután 2021-ben egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a koronavírus miatti korlátozások megszegése miatt.

A templomból egy óra körül indult el a kb. 30 perces gyalogútra lévő Boriszovszkoje temetőbe. Ott is nagy tömeg fogadta a gyászmenetet, sokan köszönetet kiabáltak, és tapsolta, amikor megérkezett a koporsó. A temetésen ismét kinyitották Navalnij koporsóját, a hozzátartozói elbúcsúztak tőle. Ahogy leeresztették a koporsót a sírba, egy vonós négyes a háttérben Frank Sinatra My Way című dalát játszotta, majd a Terminator 2 főcímét. Több nagy koszorút helyeztek el a sír körül.

A templomból gyászmenet indult a koporsóval a Boriszovszkoje temetőbe, a menetet tömeg kísérte az úton – Fotó: Alexander Nemenov / AFP; Reuters A templomból gyászmenet indult a koporsóval a Boriszovszkoje temetőbe, a menetet tömeg kísérte az úton – Fotó: Alexander Nemenov / AFP; Reuters
A templomból gyászmenet indult a koporsóval a Boriszovszkoje temetőbe, a menetet tömeg kísérte az úton – Fotó: Alexander Nemenov / AFP; Reuters

Navalnij csapata azt állítja, hogy a helyszínen problémák vannak a mobilinternet lefedettségével, ami megnehezíti az élő felvételek közvetítését. Az orosz médiának mondjuk ez nem túl nagy probléma, ugyanis a legnagyobb hírügynökségek nem, vagy csak nagyon szűkszavúan számoltak be az ellenzéki vezető temetéséről – írja a CNN. Navalnij temetéséről a Russia 24 állami műsorszolgáltató nem számolt be, a TASZSZ orosz állami hírügynökség kizárólag Dmitrij Peszkov Kreml szóvivő figyelmeztetéséről számolt be, aki szerint a gyülekezés törvénysértő.

Az orosz ellenzékiség legismertebb alakja rendszeresen bírálta Vlagyimir Putyin elnököt, többször is őrizetbe vették az évek során, társaival korrupciós ügyeket feltáró szervezetet alapított, majd 2020-ban novicsokkal megmérgezték. Először egy omszki kórházba szállították, majd innen Berlinbe vitték, ahol később megerősítették a mérgezés gyanúját. Navalnij kollégái szerint a mérgezést Putyin rendelte el, ezt a Kreml tagadta, ő pedig felépülése után visszatért Oroszországba.

2021-ben elítélték, majd a bebörtönzése után több eljárásban újabb évekkel hosszabbodott a büntetése, ezért legalább 74 éves koráig rács mögött maradt volna. Navalnij decemberben három hétre eltűnt abból a börtönből, ahol akkor fogva tartották, nem lehetett tudni, hogy mi van vele. Végül december végén jelentették be, hogy az északi sarkkör közelében lévő börtönbe került, ami egykor a sztálini korszakban működtetett Gulag büntetőtáborok része volt.

A Boriszovszkoje temetőben rendezett gyászszertartáson Navalnij szülei és rokonai, a temető falain kívül tömeg búcsúztatta az ellenzéki vezetőt – Fotó: Reuters; Olga Maltseva / AFP A Boriszovszkoje temetőben rendezett gyászszertartáson Navalnij szülei és rokonai, a temető falain kívül tömeg búcsúztatta az ellenzéki vezetőt – Fotó: Reuters; Olga Maltseva / AFP
A Boriszovszkoje temetőben rendezett gyászszertartáson Navalnij szülei és rokonai, a temető falain kívül tömeg búcsúztatta az ellenzéki vezetőt – Fotó: Reuters; Olga Maltseva / AFP

Navalnij halálának pontos körülményei egyelőre tisztázatlanok, halála után olyan hírek jelentek meg, hogy testén zúzódásokat találtak, több forrás szerint tüdőembóliát kapott, végül az anyjának adták ki a holttestét. Az Európai Tanács elnöke Oroszországot tette felelőssé a történtekért, az Európai Parlament közös nyilatkozatot adott ki, amelyben a képviselők független nemzetközi vizsgálatot követelnek, a Fidesz viszont tartózkodott az erről tartott szavazáson.

Az orosz ellenzéki vezető felesége éppen férje halálakor lépett ki az árnyékból, és azt mondta, Putyin ölte meg az ellenzéki vezetőt. Egy Navalnijjal a halála esetére készített korábbi videóban arról beszélt, hogy ha ez megtörténik, az azt jelenti, hogy az orosz ellenzék erős, illetve arra biztatta követőit, hogy ne adják fel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!