Oroszországot tartja felelősnek Navalnij haláláért az Európai Tanács elnöke

2024. február 16. – 15:15

Oroszországot tartja felelősnek Navalnij haláláért az Európai Tanács elnöke
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a kilencéves börtönbüntetése elleni fellebbezése során a moszkvai városi bíróságon, 2022. május 24-én – Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokkal azután, hogy az oroszországi börtönszolgálat bejelentette Alekszej Navalnij halálának hírét, megérkeztek az első nemzetközi reakciók is. „Az EU egyedül Oroszországot tartja felelősnek Alekszej Navalnij haláláért” – posztolta az X-en Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. „Harcosok halnak meg. De a szabadságért folytatott harc soha nem ér véget” – írta.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta a BBC szerint a müncheni fórumon, ha bebizonyosodik, hogy az orosz vezetés áll Navalnij halála mögött, „az alátámasztja a Putyin által épített rendszer gyengeségét és rothadását”. Hozzátette, együttéreznek Navalnij feleségével és családjával. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó jelezte, még gyűjtik az információkat az ügyről, de kérdéseket vet fel az egész, tekintetbe véve ahogy az orosz vezetés mindig is bánt az ellenfeleivel.

Kamala Harris amerikai alelnök a müncheni konferencián szintén azt mondta, még elemzik a részleteket, de a hír maga szörnyű. Arról is beszélt, együttéreznek a családjával, kiemelten Julijával, Navalnij feleségével (aki szintén Münchenben van). Ha a hír igaz, az bizonyítja Putyin brutalitását. Hozzátette, ha tényleg bebizonyosodik a halálhír, fogja még az USA azt kommentálni.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a CBC Radiónak beszélt Navalnij haláláról, a demokrácia erős harcosának nevezve őt. Hozzátette, az eset megmutatja, hogy intéz el Putyin bárkit, aki az orosz nép szabadságáért küzd. Végül így fogalmazott: „Ez egy tragédia és valami olyasmi, ami az egész világot emlékezteti, pontosan milyen szörnyeteg is Putyin.”

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Oroszországnak komoly kérdésekre kell válaszolnia Navalnij halálával kapcsolatban, írja a SkyNews. Egy müncheni biztonsági konferencián kérdésre válaszolva Stoltenberg azt mondta, „ nem fog spekulálni”, de felszólította Oroszországot, hogy vizsgálja ki a történteket. „Minden tényt meg kell állapítanunk, és Oroszországnak válaszolnia kell a Navalnij halálának körülményeivel kapcsolatos összes súlyos kérdésre” – mondta.

A Németországban tartózkodó Volodomir Zelenszkij ukrán elnök úgy reagált, hogy szerinte „nyilvánvaló”, hogy közvetlenül Vlagyimir Putyin áll Navalnij halála mögött. Az ukrán elnök azt mondta, az orosz elnöknek mindaddig mindegy, ki hal meg, amíg az államfői pozíciója biztos.

Rishi Sunak brit miniszterelnök az orosz demokrácia leghevesebb szószólójának nevezte Navalnijt, aki szerinte egész életében „hihetetlen bátorságról tett tanúbizonyságot”. Sunak külügyminisztere, David Cameron az X/Twitterre írta ki, hogy Navalnij bátran harcolt a korrupció ellen. Hozzátette, Putyin kitalált vádjai és a megmérgezése után büntetőtelepre küldték, most pedig tragikusan meghalt. „Putyinnak felelősséget kell vállalni azért, ami történt – senki sem kételkedhet rezsimjének rettenetes természetében” – tette hozzá.

Stéphane Séjourné francia külügyminiszter az X-szé lett Twitteren azt írta a BBC szerint, Navalnij az életével fizetett az orosz elnyomás elleni harcában. „Halála a büntetőtelepen emlékeztet minket Vlagyimir Putyin rezsimjének valóságára” – tette hozzá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!