Kiadták gyászoló anyjának Navalnij holttestét

2024. február 24. – 18:19

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszas huzavona után az orosz hatóságok kiadták Alekszej Navalnij, a szibériai börtönében elhunyt orosz ellenzéki vezető holttestét gyászoló édesanyjának, közölte a Twitteren (X) Kira Jarmis, az elhunyt politikus szóvivője.

A BBC beszámolója szerint Jarmis posztjában köszönetet mondott mindenkinek, aki közbenjárt vagy éppen csak követelte a holttest kiadását. Az orosz hatóságok eleinte azzal zsarolták a gyászoló családot, hogy csak akkor adják ki Navalnij holttestét, ha a tisztázatlan körülmények között elhunyt politikust titokban temetik el. Jarmis a temetésről most annyit írt csak hogy „azt később rendezik meg”.

Navalnij haláláról az orosz börtönhatóság számolt be. Halála okaként tüdőembóliát tüntettek fel, ám ezt valójában csak boncolással lehetne megállapítani, az orosz jogvédők szerint pedig a börtönök előszeretettel adják meg halál okaként a tüdőembóliát.

„Még nem tudjuk, hogy a hatóságok megakadályozzák-e a családot abban, hogy méltó körülmények között búcsúzhasson Alekszejtől” – írta Jarmis.

A holttest kiadása váratlan fordulat a történetben. Navalnij özvegye, Julija Navalnaja szombat délelőtt még azzal vádolta Vlagyimir Putyint, hogy „túszul ejtette” férje maradványait. Egyben azzal is vádolta Putyint, hogy valójában ő felelős Navalnij haláláért, és „démoninak” nevezte az orosz elnököt. A Kreml persze tagad, és a nyugati reakciókat, melyek szintén Putyin felelősségét firtatták, hisztérikusnak bélyegezte.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!