A lengyelek hozzáférhetnek 137 milliárd eurónyi, eddig blokkolt uniós forráshoz

2024. február 29. – 17:58

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország elfogadta a megfelelő jogállamisági reformokat és több szempontból megszilárdította az igazságszolgáltatás függetlenségét, ezért hozzáférnek 137 milliárd eurónyi forráshoz – jelentette be közleményében az Európai Bizottság. (A döntés hátteréről korábban itt írtunk.)

Az uniós testület átnézte a helyreállítási alapra (RRF) benyújtott első lengyel kifizetési kérelmet. Arra jutott, hogy Lengyelország „megfelelően teljesítette azt a két szupermérföldkövet, amelyek a bírókra vonatkozó fegyelmi rendszer reformjához és ezáltal a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségének több szempontból történő megerősítéséhez kapcsolódtak”.

Az is ilyen szupermérföldkő volt, hogy beüzemelték az Arachne nevű informatikai rendszert, ami a tagállamok ellenőrzési és kontrollrendszereit támogatja, így erősíti a csalás elleni védelmet.

Ha a tagállamok is elfogadják a Bizottság döntését, akkor Lengyelország megkaphat 6,3 milliárd eurót abból az 59,8 milliárd, ami az RRF-ből jár nekik. Ezen felül az testület szerint az ország 76,5 milliárd euróhoz férhet hozzá a 2021–2027-es kohéziós politikai, az Európai Tengerügyi, Halászati és Akvakultúra-alapból finanszírozott, illetve a belügyi alapokból finanszírozott programokra.

A magyar kormánynak 27 szupermérföldkövet kell teljesítenie, ezekből eddig gyakorlatilag négyet pipáltatott ki biztosan az igazságügyi reformmal. Így még nem adhat be olyan kifizetési kérelmet, amelyre a lengyelek a 6,3 milliárd eurót megkaphatják, csak egy kerülőutas előleget utaltak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!