Több tízezren tüntettek Jair Bolsonaróért Brazíliában

2024. február 26. – 07:54

Másolás

Vágólapra másolva

Több tízezer ember fejezte ki támogatását Jair Bolsonaro volt brazil elnök iránt Sao Paulóban, írja a Guardian. A szélsőjobboldali volt elnök mintegy húsz percig beszélt a gyűlésen, hogy megvédje magát (éppen puccskísérlet miatt vizsgálódnak ellene), miközben felidézte elnökként eltöltött éveit.

Beszédében nem szidta régi ellenségeit és a legfelsőbb bíróságot sem, pedig szövetségesei az esemény előtt aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy még nagyobb bajba sodorja magát a brazil hatóságok vagy intézmények elleni bármilyen megjegyzésével.

Bolsonaro ellen éppen nyomozás folyik, hogy kiderüljön: mennyi a szerepe a 2023. január 8-i választások elvesztése utáni zavargásokban, amikor kormányzati épületeket támadtak meg a hívei. Bolsonaro azt akarja, hogy az a több tucat ember, akik még mindig börtönben ülnek a rongálások miatt, kegyelmet kapjon.

Bolsonarót a rendőrség azzal is vádolja, hogy elnöksége alatt illegálisan kapott ékszereket Szaúd-Arábiából.

A tüntetők szerint Brazília legfelsőbb bírósága üldözi Bolsonarót, és Luiz Inácio Lula da Silva elnök tisztességtelenül aratott győzelmet a 2022-es választásokon. Néhányan izraeli zászlókat is magukkal vittek a tüntetésre, jelzésképpen a jelenlegi elnöknek, akit széles körben kritizáltak amiatt, hogy Izrael gázai katonai offenzíváját a holokauszttal hasonlította össze.

Bolsonaro tagadta, hogy ő és hívei puccsot kíséreltek volna meg, amikor egy évvel ezelőtt a zavargók megtámadták a kormány épületeit. „Mi az a puccs? Tankok az utcán, fegyverek, összeesküvés. Brazíliában ilyesmi nem történt” – mondta.

Bolsonaro 2030-ig nem indulhat az elnöki posztért, mert kétszer is elítélték hatalommal való visszaélés miatt. Továbbra is aktív viszont a brazil politikában, mint Lula fő ellenfele.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!