„A világ sokkal veszélyesebb hellyé vált”– Nem túl optimisták a müncheni biztonságpolitikai konferencia résztvevői

2024. február 19. – 12:23

Másolás

Vágólapra másolva

Két olyan embert emlegettek a legtöbben az idei, 60. müncheni biztonságpolitikai konferencián (Münich Security Conference), akik ott sem voltak: Donald Trumpot és Vlagyimir Putyint, írja a BBC. Navalnij halálhíre, amely néhány órával a pénteki konferencia kezdete előtt került nyilvánosságra, ismét rávilágított a több törésvonal mentén szabdalt világ kiszámíthatatlanságára.

„Olyan világban élünk, ahol egyre több a konfrontáció, és kevesebb az együttműködés” – mondta Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. „A világ sokkal veszélyesebb hellyé vált.”

Az egyre mélyülő geopolitikai feszültségek és a gazdasági bizonytalanságok idején nem volt túl optimista a konferencia, az MSC éves jelentése pedig arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi dinamika alááshatja a fennálló nemzetközi rendet.

David Miliband, a Nemzetközi Mentési Bizottság (IRC) igazgatója és elnöke azt mondta, hogy „ezt a világot a büntetlenség uralja, ezért van olyan nagy rendetlenség, nemcsak Ukrajnában, Gázában és Izraelben, hanem szélesebb körben is olyan helyeken, mint Szudán, ahol szintén humanitárius válság van, de még csak nem is kerül a napirendünkre”.

A konferencián Navalnij özvegye, Julija Navalnaja is megszólalt: elítélte az orosz elnököt, és sürgette az összegyűlt elnököket, miniszterelnököket, védelmi vezetőket és vezető diplomatákat, hogy állítsák bíróság elé.

Idén Oroszországot és Iránt sem hívták meg Münchenbe, mert a szervezők úgy értékelték, hogy a korábbi szerepléseik alapján „nem érdekelték őket az értelmes párbeszédek”.

Volodimir Zelenszkij ismételten hangsúlyozta a konferencián, hogy Ukrajnának továbbra is jelentős mennyiségű nyugati katonai és pénzügyi támogatásra van szüksége, és cselekvésre buzdította a résztvevőket. Az ukrán elnök az Egyesült Államokhoz is szólt, ahol jelenleg a szenátus egy 60 milliárd dolláros csomagot tart vissza, mert a republikánus törvényhozók egyre inkább megosztottak abban, hogy továbbra is támogassák-e az országot. Az Egyesült Államok müncheni küldöttjei, köztük Kamala Harris alelnök is, igyekeztek biztosítani arról, hogy az ország továbbra is támogatja Ukrajnát, és nem akar lemondani Amerika vezető szerepéről sem a globális színtéren.

A konferencia az izraeli–gázai konfliktusban is megosztott volt: a palesztin miniszterelnök, Mohammad Shtayyeh komoly tűzszünetről és jelentős mennyiségű gázai segélyről beszélt, míg Cipi Livni izraeli ellenzéki politikus azt mondta: bár ő nem egy oldalon áll Netanjahu miniszterelnökkel, abban egyetért, hogy a missziót folytatni kell, és a Hamászt el kell pusztítani.

Nathalie Tocci, a Nemzetközi Ügyek Intézetének igazgatója úgy értékelte a konferenciát, hogy „rengeteg szó, semmi konkrét kötelezettség”. Idén rekordszámú látogató érkezett a konferenciára, több mint 900 résztvevő, köztük mintegy 50 állam- és kormányfő a világ minden tájáról, több mint 100 miniszter, valamint agytrösztök, civil szervezetek és vezető vállalkozások képviselői.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!