Nem akar a Fidesszel egy EU-pártcsaládhoz tartozni a szélsőjobboldali Románok Egyesüléséért Szövetség

2024. február 15. – 16:32

Másolás

Vágólapra másolva

Lemond arról, hogy csatlakozzon az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládjához, amennyiben a Fidesz is része lesz annak, jelentette be a szélsőjobboldali Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR).

A párt képviselői azzal indokolták a döntésüket, hogy a Fidesz kormányozta Magyarországnak területi követelései vannak. „Nem akarunk barátok lenni Putyin barátaival” – utalt Orbán Viktor Oroszországgal ápolt jó viszonyára az AUR alelnöke, Marius Lulea, akit a G4media idézett. A lap arra is emlékeztet, amikor a Fidesz elnöke Nagy-Magyarországot ábrázoló sállal jelent meg a nyilvánosság előtt, amivel kiverte a biztosítékot a román külügynél.

Az AUR elnöke, George Simion a G4Mediának szerdán azt mondta, még nem hoztak végleges döntést ebben az ügyben, majd hozzátette, hogy az ECR-hez csatlakoznának az EP-választásokat követően, „az olaszországi és lengyelországi barátaikkal”, és „remélik, hogy a Fidesz lemond a határok módosításával kapcsolatos provokációiról”. Simion hangsúlyozta, hogy az ECR pártcsaládot vezető Fratelli d’Italia elnöke, Giorgia Meloni politikai példakép az AUR számára.

A közvélemény-kutatások szerint az AUR 19 százalékos támogatottságot érhet el az európai parlamenti választásokon a romániai pártok közül és hét képviselői helyet kaphat meg.

Egyébként az ECR több képviselője fenntartásokkal fogadta a Fidesz csatlakozási terveit, amint arról a Politico alapján a Telex is beszámolt. A Svéd Demokraták, a lett Nemzeti Szövetség és a cseh ODS képviselői is úgy nyilatkoztak, hogy a nagyobbik magyar kormánypárt Oroszország ukrajnai agressziójával kapcsolatos álláspontja nem egyezik az ECR értékrendjével.

Giorgia Meloni olasz kormányfő, a pártcsalád elnöke óvatosabban fogalmazott, az EP-frakció pedig azt válaszolta: az urnák zárása után „készen állunk, hogy tárgyalásokat kezdjünk olyan pártokkal, amelyek osztják az alapértékeinket”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!