Kiütötte a biztosítékot a román külügynél Orbán Viktor nagy-magyarországos szurkolói sálja

2022. november 21. – 22:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A román külügyminisztérium határozott rosszallását fejezte ki Magyarország bukaresti nagykövetének Orbán Viktor miniszterelnök gesztusával kapcsolatban, aki egy olyan szurkolói sállal jelent meg vasárnap a magyar-görög labdarúgó-mérkőzésén, amelyen Nagy-Magyarország térképe szerepelt.

Orbán a hivatalos közösségi oldalán szereplő videóban gratulált a magyar labdarúgó-válogatottban karrierjét záró Dzsudzsák Balázsnak, a felvételen jól látható a Nagy-Magyarországot ábrázoló motívum.

A román külügyi tárca szerint a magyar miniszterelnök gesztusa „nyilvánvalóan ellentétben áll a kétoldalú párbeszéd újraindítását övező nyitottsággal, amelynek jegyében a román külügyminiszter a közelmúltban tett budapesti látogatása során mind a kormányfővel, mind a magyar kollégájával folytatott konzultációi alkalmával megnyilvánult”.

A román diplomácia ugyanakkor kiemelte: elfogadhatatlannak tart mindenfajta revizionista megnyilvánulást, bármilyen formát is öltsön az, hiszen ellentétes a valósággal, valamint Románia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak kiépítése érdekében tett kölcsönös vállalásaival, nevezetesen az 1996. szeptember 16-án Temesváron aláírt jószomszédi viszonyról szóló szerződéssel, illetve a két évtizede elfogadott Stratégiai Partnerséggel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!