Kiütötte a biztosítékot a román külügynél Orbán Viktor nagy-magyarországos szurkolói sálja

2022. november 21. – 22:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A román külügyminisztérium határozott rosszallását fejezte ki Magyarország bukaresti nagykövetének Orbán Viktor miniszterelnök gesztusával kapcsolatban, aki egy olyan szurkolói sállal jelent meg vasárnap a magyar-görög labdarúgó-mérkőzésén, amelyen Nagy-Magyarország térképe szerepelt.

Orbán a hivatalos közösségi oldalán szereplő videóban gratulált a magyar labdarúgó-válogatottban karrierjét záró Dzsudzsák Balázsnak, a felvételen jól látható a Nagy-Magyarországot ábrázoló motívum.

A román külügyi tárca szerint a magyar miniszterelnök gesztusa „nyilvánvalóan ellentétben áll a kétoldalú párbeszéd újraindítását övező nyitottsággal, amelynek jegyében a román külügyminiszter a közelmúltban tett budapesti látogatása során mind a kormányfővel, mind a magyar kollégájával folytatott konzultációi alkalmával megnyilvánult”.

A román diplomácia ugyanakkor kiemelte: elfogadhatatlannak tart mindenfajta revizionista megnyilvánulást, bármilyen formát is öltsön az, hiszen ellentétes a valósággal, valamint Románia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak kiépítése érdekében tett kölcsönös vállalásaival, nevezetesen az 1996. szeptember 16-án Temesváron aláírt jószomszédi viszonyról szóló szerződéssel, illetve a két évtizede elfogadott Stratégiai Partnerséggel.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!