Kiütötte a biztosítékot a román külügynél Orbán Viktor nagy-magyarországos szurkolói sálja

2022. november 21. – 22:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A román külügyminisztérium határozott rosszallását fejezte ki Magyarország bukaresti nagykövetének Orbán Viktor miniszterelnök gesztusával kapcsolatban, aki egy olyan szurkolói sállal jelent meg vasárnap a magyar-görög labdarúgó-mérkőzésén, amelyen Nagy-Magyarország térképe szerepelt.

Orbán a hivatalos közösségi oldalán szereplő videóban gratulált a magyar labdarúgó-válogatottban karrierjét záró Dzsudzsák Balázsnak, a felvételen jól látható a Nagy-Magyarországot ábrázoló motívum.

A román külügyi tárca szerint a magyar miniszterelnök gesztusa „nyilvánvalóan ellentétben áll a kétoldalú párbeszéd újraindítását övező nyitottsággal, amelynek jegyében a román külügyminiszter a közelmúltban tett budapesti látogatása során mind a kormányfővel, mind a magyar kollégájával folytatott konzultációi alkalmával megnyilvánult”.

A román diplomácia ugyanakkor kiemelte: elfogadhatatlannak tart mindenfajta revizionista megnyilvánulást, bármilyen formát is öltsön az, hiszen ellentétes a valósággal, valamint Románia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak kiépítése érdekében tett kölcsönös vállalásaival, nevezetesen az 1996. szeptember 16-án Temesváron aláírt jószomszédi viszonyról szóló szerződéssel, illetve a két évtizede elfogadott Stratégiai Partnerséggel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!