Hibás volt a fagyasztóoldat, több mint 100 brit nő lefagyasztott petesejtje és embriója lett oda

2024. február 14. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

Egy londoni kórház több mint 100 nőtől kért bocsánatot, miután petesejtjeik és embrióik valószínűleg megsérültek a fagyasztási folyamat során, írja a Sky News.

A Guy's Hospital felvette 136 nővel a kapcsolatot, miután felfedezte, hogy a klinikája 2022 szeptemberében és októberében véletlenül elhasznált néhány palack hibás fagyasztóoldatot. A kórház azt mondta: akkor még nem tudta, hogy az oldat nem megfelelő minőségű.

A kórház szóvivője szerint a folyadék gyártási problémája hátrányosan befolyásolhatja a lefagyasztott tojás vagy embrió túlélésének esélyét a kiengedés során. „Felhívták a figyelmünket egy gyártási problémára, amely néhány olyan oldattal kapcsolatos, amiket petesejtek és embriók lefagyasztása során használtunk 2022 szeptemberében és októberében a támogatott fogantatási részlegünkön” – közölte.

Hozzátette, hogy a Guy's Hospital minden érintettel felvette a kapcsolatot, és elnézést kért a késésért és a hiba által okozott kellemetlenségekért. A BBC forrásai szerint az érintett nők egy jelentős része rákkezelésen esett át, és ezért kellett lefagyasztani a petesejtjüket, hiszen a kezelés csökkentette az esélyüket a természetes teherbeesésre.

A Humán Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóság közölte, hogy 2023 februárjában az összes regisztrált klinikára biztonsági figyelmeztetést adtak ki a hibás fagyasztófolyadék miatt, a Guy's Hospital azonban hónapokkal később is használta őket. A hatóság jelenleg vizsgálja az esetet, illetve megpróbálja kideríteni, hogy máshol is fennállt-e ez a probléma – egyelőre azonban nem kaptak más kórháztól vagy intézettől megkeresést.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!