Egy K. Endrének tulajdonított levelet publikált több lap, aztán törölték, pedig tényleg ő írta

2024. február 11. – 17:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokkal Novák Katalin lemondása előtt a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének Facebook-oldalán megjelent egy K. Endrének tulajdonított hosszú bejegyzés, amely körbejárta a magyar kormányoldali sajtó egy részét, majd eltűnt, írja a Telex.

Legalábbis a különböző portálok oldaláról, mert a Facebookon még elérhető. A bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese voltam nevű oldalra töltötték fel a szöveget „Hallgassuk meg a másik oldalt” címmel, innen terjedt tovább. A bejegyzésben a magát K. Endre néven azonosító szerző tagadta, hogy segített volna pedofil bűncselekmények elkövetésében, összeesküvésnek nevezte az ellene folyó eljárást, és azt állította, hogy nem ő, hanem a felesége írta a kegyelmi kérvényt. A Blikk megkereste K. Endre feleségét, aki a bulvárlapnak azt mondta, hogy „nekünk ehhez semmi közünk”.

Az írásról több lap – köztük a Világgazdaság és a SzegedMa – is beszámolt, de a Vadhajtások is lehozta. Novák Katalin később bejelentette lemondását, majd ezt követően a cikkeket törölték, ám a Facebookon fönt maradt.

A szöveg áttekintést ad a kegyelmi ügy hátteréről, és kiemeli, hogy K. Endrét nem pedofil bűncselekmény miatt ítélték el. Egy szó sem esik az ellenzéki tiltakozásokról, Novák tanácsadóinak távozásáról vagy a kegyelmi kérelmet társszerzőként aláíró Varga Judit volt igazságügyi miniszter felelősségéről. A szerző arról ír: ártatlan, egy koncepciós per áldozata, és nem kényszerítette a gyerekeket tanúvallomásuk visszavonására. A kegyelemügy-botrány kitörése után elhagyja Magyarországot, és Zabolára, szülőfalujába vonul vissza.

Szövegében nincs megbánás, nincs együttérzés az áldozatokkal. Leírása szerint az igazgató által abuzált áldozatok pénzéhes, mentálisan zavart drogfüggők, akik önös érdekből és haszonszerzésből támadnak tisztes polgárokat. Vagy az áldozathibáztatás tankönyvi példája a közölt szöveg.

A Telex kérdéssel fordult K. Endréhez, hogy tisztázza, ő-e a cikk szerzője, egyelőre azonban a megkeresésre nem érkezett válasz. Ugyanakkor a portál azt is igyekszik megtudni azoktól a lapoktól, amelyek posztolták a 40 ezer karakteres írást, hogy miért döntöttek a publikálása mellett, majd később miért vették le. Illetve eredetileg miért feltételezték, hogy a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese volna a cikk szerzője.

A Blikk megkereste K. Endre feleségét, aki kezdetben azt mondta, hogy semmihez sincs közük. Majd néhány órával az első beszélgetést követően felvette a kapcsolatot a lappal, és azt mondta, az előző hívás során félreértés történt, valójában a férje fogalmazta meg a Facebookon közzétett szöveget, további kérdésekre azonban nem volt hajlandó válaszolni, és az ismételt visszahívásra sem reagált.


Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!