Lukasenko nagyon könnyűvé tette a hadsereg bevetését a civil tüntetők ellen

2024. február 6. – 15:54

Másolás

Vágólapra másolva

A hadsereget is be lehet vetni fegyverrel a civilek ellen Belaruszban – derült ki abból a rendeletből, amelyet az országot 30 éve vezető Alekszandr Lukasenko adott ki. A február 3-án életbe lépett szabályozás nagyon megkönnyíti a hadsereg felhasználását az elnökkel szembeni megmozdulásokra is – írta a Lengyelországból működtetett belarusz Belsat.eu.

Lukasenkóval szemben 2020 augusztusától hónapokig tartó százezres tüntetések zajlottak, miután az elnök hatodszor is 80 százalék körüli eredménnyel nyerte meg az elnökválasztást. A tüntetéseket végül – Moszkva csendes jóváhagyása mellett – Lukasenko leverte a rendőrség különleges egységeivel, a belügyi erőkkel és a hadsereggel, bár utóbbi az akkori szabályozás szerint lényegében nem is lett volna bevethető.

Azóta fokozatosan teremtette meg Lukasenko a hadsereg felhasználásának jogi lehetőségeit, ebben jelent újabb lépést a február 1-jei keltezésű, 37-es rendelet, amely nemcsak bevethetővé teszi a hadsereget akár csak szabálysértőkkel szemben, de leveszi a felelősséget is a katonákról a fegyver használatáért.

A módosítás előtt a vonatkozó törvény szerint a szolgálatot teljesítő katona a fizikai erőszak, a fegyver használatáért elvileg felelősségre volt vonható.

A rendeletben megfogalmazott módosítás kimondja: „a szolgálatot teljesítő katonát nem terheli felelősség az okozott sérülésekért”, amennyiben a fegyver használata az előírásoknak megfelelően történt.

Lukasenko korábban a belügyi erőkre, a rendőrség gyors reagálású egységeire (SZOBR) támaszkodott, 2020 óta a súlypont a hadseregre helyeződött át. Ezt erősíti a jelenlegi törvény is, amely újabb eszköz lehet a kezében a 2020-as tiltakozásokhoz hasonló megmozdulások ellen.

Belaruszban az ellenzéki vezetők nagy része börtönben van vagy külföldre kényszerült, ahogyan átlagos civilek akár százezret meghaladó tömege is. Tüntetések nincsenek, ám a hatóságok így is folyamatosan göngyölítenek fel ellenzéki szervezkedéssel gyanúsított csetcsoportok tagjait – például, akik a bebörtönzöttek rászoruló rokonainak vagy a már kiszabadult, de munkájától megfosztott volt politikai foglyoknak állítanak össze élelmiszercsomagokat. (Erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.)

Januárban másfél száz embert érintő házkutatást hajtottak végre országszerte. Lukasenko hatalmát belülről, 2020-hoz hasonló megmozdulás bizonyosan nem fenyegeti, helyette inkább szövetségesére, Moszkvára kell figyelnie: az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború első szakaszában Belarusz felvonulási területet adott az orosz hadseregnek, ezzel párhuzamosan egyre közvetlenebb lett az orosz irányítás a belarusz szolgálatoknál is, ahová egyre több orosz szakértő érkezett. Az orosz befolyásról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!