Területeket csatolna el Ukrajnától a Mi Hazánk és az AUR is

2024. január 29. – 11:07

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarországi és a romániai szélsőjobb is igényt tartana jelenleg Ukrajnához tartozó területekre, derült ki a Mi Hazánk és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetőinek múlt heti beszédeiből.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke és a párt országgyűlési képviselője szombati évértékelő beszédében mondta, hogy „ha a háború végén megszűnik Ukrajna államisága, akkor egyedüli parlamenti pártként a Mi Hazánk igényt fog tartani Kárpátaljára.” A beszéd, amelyről a Telex is beszámolt, egy budapesti konferencián hangzott el, ahol olyan euroszkeptikus és szélsőjobboldali pártok képviselőit látták vendégül, mint a holland Fórum a Demokráciáért (FvD) vagy az Alternatíva Németországért (AfD).

A Reuters megkereste a magyar külügyminisztériumot és a budapesti ukrán nagykövetséget Toroczkai kijelentéseivel kapcsolatban, de egyelőre nem kapott választ.

A hírügynökség kiemeli, hogy Toroczkai álláspontjával ellentétben Orbán Viktor magyar miniszterelnök korábban Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett foglalt állást. Azt is hozzáteszik, hogy január 29-én, hétfőn Szijjártó Péter magyar külügyminiszter találkozik ukrán hivatali kollégájával, Dmitro Kulebával és Denisz Smihal miniszterelnökkel. A találkozó egy Orbán–Zelenszkij tárgyalás előszobája is lehet, értékelt a Telex.

Magyarország ugyanakkor nem egyezett bele az Ukrajnával folytatott uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésébe, és azt az uniós vezetők végül úgy szavazták meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a voksolás pillanatában elhagyta a termet. Ezután pedig a magyar kormányfő élt a vétójogával, és elutasította az EU költségvetésének felülvizsgálatát, amelybe bekerült volna az az 50 milliárd eurós összeg, amelyet Ukrajna kapott volna a következő négy évben.

Az AUR eszménye Nagy-Románia

Claudiu Târziu, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) országos vezetőtanácsának elnöke szintén revizionista beszédet tartott múlt héten, a román fejedelemségek egyesülésének évfordulóján, Iași-ban, ahol jelenleg Ukrajnához tartozó területek Romániához csatolásáról beszélt.

„Addig nem leszünk igazán szuverének, amíg nem egészítjük ki újra a román államot a természetes határain belül. Besszarábiának haza kell jönnie. Észak-Bukovinát nem lehet elfelejteni, Dél-Besszarábiának, a Hertsa régiónak, Kárpátaljának, minden területnek, ami a román nemzethez tartozott és tartozik, vissza kell térnie az államhatárok közé. Ez az eszmény, amit nem szabad elfelejtenünk. Moldova csonka. Ștefan Moldovájának haza kell térnie Romániába” – mondta az AUR európai parlamenti képviselőjelöltje.

Ez a diskurzus egyébként megegyezik az AUR-ból korábban kilépett, jelenleg az oroszpárti S.O.S. Románia színeiben politizáló Diana Șoșoacă álláspontjával. Șoșoacă törvényjavaslatot is benyújtott az ukrajnai régiók Romániához csatolásáról, ezt a parlament elutasította.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!