Cukorkaként osztogatták a Fehér Házban a pörgetőket és altatókat, mikor Trump ott lakott

2024. január 29. – 19:21

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump elnöksége alatt a Fehér Házban dolgozók rendszeresen visszaéltek az elnöki rezidencia orvosi részlegével – írja az NBC. Ez és több más visszaélés a védelmi minisztérium nemrég publikált jelentéséből derült ki.

A vizsgálat még 2018-ban indult, amikor több panasz is érkezett a minisztériumhoz a Fehér Ház orvosi részlegéről. Az orvosi részleg nem egy szoba a rezidencián, hanem több klinikát fog össze Washingtonban és környékén. Három év írásos feljegyzéseit vizsgálták át – mert csak annyihoz fértek hozzá –, de olyanokkal is beszéltek, akik 2009-ben dolgoztak az elnöki rezidencián.

A jelentés szerint az orvosi részleg olyanoknak is rendszeresen kiadott vényköteles gyógyszereket, akiknek nem lett volna szabad – például azért, mert nem volt náluk recept, vagy azért, mert nem is maguknak kérték, hanem csak egy magasabb beosztású tisztségviselő kérésére ugrottak le a gyógyszertárba.

Sok gyógyszertári, de nem vényköteles készítmény gyakran ki volt pakolva egy pultra dobozokban, és mindenki akkor és annyit vehetett el, amikor és amennyit akartak. Emellett a gyógyszertári dolgozók gyakran utazós csomagokat raktak össze a tisztségviselőknek, amikben néhány szem vényköteles gyógyszert készítettek össze. Ezekben a leggyakrabban volt néhány szem pörgető (Provigil) és néhány szem altató hatású (Ambien) készítmény.

„Vezető tisztviselők vagy a képviselőik sokszor (...) csak átjöttek a klinikára, hogy átvegyék a csomagokat. És ez tényleg csak annyi volt, hogy »hé, azért jöttem, hogy ezt elvigyem Ms. X-nek«. És az elvárás az volt, hogy csak simán adjuk ki”

– mondta egy, a vizsgálat során meghallgatott dolgozó.

A jelentés szerint a Fehér Ház 2017 és 2019 között 46 500 dollár (16,7 millió forintot) költött csak Ambienre. Ez a gyógyszer 174-szer annyiba kerül, mint a pont ugyanolyan összetételű, de nem márkás változata. Ugyanebben az időszakban közel 100 ezer dollárt (36 millió forintot) költöttek Provigilre, ami 55-ször olyan drága, mint a márkátlan változata.

„A Fehér Ház orvosi részlege vényköteles gyógyszereket, köztük ellenőrzött anyagokat adott ki a Fehér Ház arra nem jogosult személyzetének. (…) (A klinika kézzel írott feljegyzései) gyakran tartalmaztak hibákat a gyógyszerek számában, olvashatatlan vagy áthúzott szöveget, ami nem volt megfelelően kommentálva”

– áll a jelentésben.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy olyan tisztségviselők is hozzáfértek ingyenes orvosi ellátáshoz és beavatkozásokhoz, akik nem voltak rá jogosultak. A jelentésben a minisztérium azt javasolja, hogy vezessenek be új átláthatósági rendszereket és szabályokat az orvosi részlegen, amik a betegek azonosítására és a gyógyszerek leltározására is nagyobb hangsúlyt fektetnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!